29 martie 2024
Scandal on-line în proiectul de restaurare a ruinelor de la Mitropolia Târgoviștei

Scandal on-line în proiectul de restaurare a ruinelor de la Mitropolia Târgoviștei

Webp.net-resizeimage-312”Am constatat cu surprindere, incepand de aseara, o invazie de păreri, mai mult sau mai puțin pertinente sau avizate, referitoare la Proiectul public al Primariei Târgoviște de restaurare a ruinelor de la Mitropolie, precum si de reabilitare si modernizare a secularului parc de lângă catedrala mitropolitana.
De la bun inceput vreau sa precizez ca sunt adeptul libertății de opinie, a dreptului fiecaruia la informare si acces la informații publice însă, cu aceeași sinceritate vreau sa fac lumina când e pentru unii noapte in privinta câtorva elemente esențiale legate de acest proiect. Astfel, toate lucrările care se desfasoara in directă legatura cu restaurarea ruinelor din jurul Mitropoliei se fac sub pertinenta coordonare a domnului Dan Lăcătuș, cel care este abilitat să ateste, să aprobe si să semneze toate lucrarile care se executa. Pe cale de consecință și toate materialele folosite. Pe cei mai putin avizati dar cu un inalt spirit civic, ii informez, pentru a termina cu palavrageala inutilă in spatiul public virtual, că domnul Dan Lăcătuș are in portofoliul de monumente la care a participat efectiv la restaurare, aidoma Parcului Mitropoliei, urmatoarele obiective, cu precizarea ca lista este una minimala: Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ („Fenicie a Capitalei“), Muzeul Naţional de Artă al României, Universitatea din Bucureşti, Aeroclubul României, Hanu’ Berarilor interbelic, Banca Comercială Română, Caru’ cu Bere, Teatrul Odeon, Sediul Ordinului Arhitecţilor din România, Casa Chrissoveloni, Palatul Ghika Tei, Hotel Cişmigiu, Hotel Continental, Tipografia Cartea Românească, Palatul Patriarhiei Române, Ambasada Regatului Suediei, Muzeul Colecţiilor de Artă. Daca pana acum nu v-am convins, atasez si CV-ul????: https://we.tl/t-cleEh7Yl3H
In ceea ce priveste lucrările efective de restaurare, de acestea se ocupa in mod direct si personal unul dintre cei 16 specialiști ai României atestați de Ministerul Culturii in restaurarea monumentelor istorice. Numele lui este Valentin Stefan iar CV-ul si un memoriu de activitate le gasiti aici: https://we.tl/t-vCqzVXsPkd
Ambii distinși specialisti fac parte din personalul societății câștigătoare a licitatiei de executie a lucrarilor, fiind declarați si in momentul ofertarii.
Asadar, daca oricare dintre dumneavoastra considera ca are o experienta si o expertiza MAI VASTA, sau macar LA JUMATATE, poate doar UN SFERT, hai si 3% din cea a domnului Lăcătuș care GARANTEAZA prin semnatura pentru tot ce se face la Parcul Mitropoliei sau a domnului Ștefan care EFECTUEAZA aceste lucrari, il rog să-și spună tare si raspicat parerea si punctul de vedere. Daca nu, cu aceeasi considerație il rog sa isi reprime instinctele justițiare imaginare sau fronda inutilă acumulată in ultima perioadă si sa se abtina in a umple spatiul public de păreri totalmente neavizate si mincinoase. Este păcat de munca unor oameni, de rezultatele muncii lor si de tot ce se întâmplă bun in acest oras. Referitor la doleanta unor justitiari online de a li se cere parerea la acest proiect, atașez anunțul de participare la licitația publică internațională online, care s-a facut in cel mai transparent mod posibil de pe aceasta planetă și la care orice SPECIALIST (nu viteaz pe facebook) a avut posibilitatea legală de a participa. Detalii aici: http://e-licitatie.ro/…/simplified…/v2/view/100032432
Mi s-ar părea corect si onest ca inainte de a se face acuzații absurde si de a arunca cu noroi in munca unor oameni atat de valorosi, acești contestatari sa aiba minimul bun simț si minima decență sa se intereseze, chiar la mine daca nu mai au unde???? , despre cum stau lucrurile. Si viata o să le zâmbească …. ????
Inchei prin a vă îndemna pe toți să vă bucurati de ceea ce este frumos, sa apreciati lucruile bune care se fac in jurul vostru, să întrebați despre orice proiect public pentru a afla raspunsurile corecte și, ori de cate ori aveți ocazia, să vă implicati in mod democratic in tot ceea ce înseamnă administratia publica locală. In mine veti avea INTOTDEAUNA un sustinator fervent”, spune city managerul orasului Targoviste, Gabriel Boriga.
De cealaltă parte, unii dintre internauți s-au arătat revoltați de noua imagine a ruinelor.
1. Nu sunt absolut deloc avizat in domeniu, dar ochiul profanului imi spune ca arata a skatepark – e dreptul meu sa imi placa sau nu;
2. Astept cu interes proiectul final, asa ca prefer sa ma pronunt atunci – doar din punct de vedere estetic. Competentele deja mi le-am declinat la punctul 1;
3. Postarea ta are ceva din discursul lui Codrin Stefanescu “o sa dam si gratiera, cu toata opozitia Uniunii Europene” si al duduii de la PDL care spune “Ciocul mic, acum noi suntem la putere” – lasa oamenii sa isi spuna parerea, asa e democratic.Incepi sa dai impresia ca doar tu ai dreptate si doar tu le sti pe toate
Joita Dragos

La fel, fara sa fiu cârcotaș, m-i se pare o chestie de prost gust, care nu prea are nimic de a face cu o restaurare. Mai lipsesc termopanele(vezi turnul Chindiei) dar poate le fac loc pe undeva!

Acum am inteles de ce a iesit asa, dupa ce am citit CV-ul si informatiile din licitatie.
II.2.5) Criterii de atribuire:
Pretul cel mai scazut.
Mă văd vizat direct de această încadrare la rubrica “justițiari”. Pentru că și pe mine m-a “agitat” acest context.
Așadar, câteva întrebări:
1. De ce sunt șterse comentariile pertinente și politicoase ale arhitecților care și-au exprimat opinia pe pagina primarului?
2. De ce au fost șterse comentariile arhitecților care și-au exprimat opinia pe pagina primarului în 2019, la momentul postării randărilor?
3. De ce nu beneficiem de consultare publică sau de anunțuri către consultarea publică prin intermediul publicațiilor locale plătite de către primărie?
3. De ce nu beneficiem de consultare publică prin intermediul postărilor plătite ale paginilor primăriei?
4. Din câte îmi amintesc și în cazul stadionului stăteam “beton” pe hârtii dar s-a dovedit că avem falsuri. Expertul de atunci nici nu știa că are proiect la Târgoviște. Nu găsești logic că oamenii și-au pierdut încrederea? Mai ales când se intervine dramatic asupra unui edificiu.
5. Domnul mai sus menționat, de care nu ne apropiem niciunul din sud estul Europei ca expertiză, a avizat și toaletele rococo?
Îți spun sincer că gustul amar al oamenilor și reacția nu vin exclusiv din implementare. Totul este amplificat de reacțiile condescendente precum această postare.
În 2020 ștergem comentarii pertinente ca să nu ne pătăm imaginea??!
Știu că tu ești un om al dialogului și d-aia îmi permit să scriu atât. Părerea mea este că trebuie să schimbați tonul urgent.
Facebook este un canal de comunicare cu 2 sensuri, nu e platformă de laudatio.
Reamintesc, pe această cale, că mulți dintre cei “revoltați” pe pagina mea au absolvit Mincu și nu au nicio coloratură politică.
Deci: nu vă mai dați cu părerea, voi oamenii de rând. Ori lăudați ce facem, ori tăceți din gură.
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial