25 aprilie 2024

Şapte şoferi au dat de mare belea! Cum i-au depistat poliţiştii

accag7 persoane sunt cercetate de polițiști pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier

În zilele de 06 și 07 ianuarie a.c., polițiștii rutieri din Dâmbovița au depistat doi bărbați în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși nu posedau permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că unul dintre aceștia a comunicat date de identitate false.

Alte trei persoane sunt cercetate de polițiști după ce au fost surprinse la volanele autovehiculelor, deși aveau suspendată exercitarea dreptului de a conduce.

Totodată, una dintre acestea a refuzat atât testare cu aparatul etilotest, cât și prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibației alcoolice.

De asemenea, polițiștii au depistat un conducător auto în timp ce se deplasa pe raza localității Iedera, având o alcoolemie de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt bărbat a fost surprins de polițiști conducând un autoturism radiat din circulație de autoritățile britanice.

Pe numele celor în cauză, polițiștii au întocmit dosare penale.

Recomandări pentru circulația rutieră

Pentru deplasări în siguranță, le recomandăm atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Adoptați o manieră prudentă de conducere şi adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă!

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen, pentru a reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Rulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi efectuaţi fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

www.mariusbuga.ro_images_politia1Acţiune a polițiștilor morenari pentru prevenirea actelor de comerţ ilicit

Poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Moreni au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul comerţului.

În urma neregulilor descoperite, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.200 de lei, dintre care 4 pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1991 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

De asemenea, polițiștii au confiscat 280 de țigarete și 4 sticle de băuturi alcoolice, a căror proveniență nu a putut fi justificată.

Depistaţi de poliţişti în timp ce transportau ilegal material lemnos

Poliţiştii din cadrul Secției nr. 8 Valea Mare au depistat trei bărbaţi în timp ce transportau cantitatea de 2 m³ de lemn, deşi nu dețineau documente justificative de proveniență și transport.

S-a procedat la sancţionarea contravenţională a celor în cauză în conformitate cu Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării.

Acțiuni pentru siguranța comunității

În perioada 06-07 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au organizat o razie pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Polițiștii au fost în teren astfel încât pe parcursul manifestărilor ocazionate de Bobotează şi Sfântul Ioan Botezătorul să nu se înregistreze evenimente negative.

În cadrul activităților, polițiștii au constatat 6 infracțiuni, dintre care 5 contra siguranței circulației pe drumurile publice și au aplicat 396 de sancțiuni contravenționale.

Din totalul acestora, 74 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 302 pentru nerespectarea regulilor de circulație, conform O.U.G 195/2002.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 131.400 de lei.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 15 permise de conducere și au retras 12 certificate de înmatriculare.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial