24 aprilie 2024
Reprezentanţii Grădiniţei Albă ca zăpada, Vulcana Băi, vizită în Lituania

Reprezentanţii Grădiniţei Albă ca zăpada, Vulcana Băi, vizită în Lituania

“După succesul proiectului multilateral „The Youngest Entrepreneurs of Europe” pe care școala noastră l-a desfășurat în perioada 2010-2012, o nouă provocare ne solicită atenția, creativitatea și efortul susținut.

Este rândul Grădiniței cu Program Normal „Albă ca zăpada” să fie beneficiara unui proiect multilateral Comenius, proiect din care fac parte 12 instituții de învățământ, din 11 țări partenere.

Proiectul, intitulat „Little Bird-Little Tale”, nr. ref. 13-PM-630-DB-LT, a debutat în luna august, iar în luna octombrie a avut loc prima vizită de proiect în Lituania, țara coordonatoare (05-12.10.2013). În decursul celor cinci zile de vizită, partenerii au avut ocazia de a se cunoaște mai bine, dar și de a stabili activitățile din primul an de proiect. Sub atenta supraveghere a coordonatoarei de proiect, care are o impresionantă experiență în domeniu (peste 10 proiecte Comenius la activ), au fost create și planificate activități creativ-educative, specifice particularităților de vârstă a elevilor, s-au stabilit date și teme pentru videoconferințe, precum și numeroase activități care presupun comunicarea și schimbul de experiență între țările partenere.

Vizita a fost, de asemenea, o ocazie de a cunoaște sistemul de învățământ din Lituania, țara cu care avem foarte multe lucruri în comun. Sentimentul că ne leagă foarte multe asemănări a fost întărit de vizitele cultural-educative, care ne-au oferit o mai bună înțelegere a istoriei, culturii și a contextului socio-politic al noii noastre țări partenere și prietene.

Pe tot parcursul săptămânii, încărcate cu activități care presupun interacțiunea și lucrul susținut între parteneri, am avut ocazia să realizăm, încă o dată, faptul că, printre numeroasele beneficii ale unui proiect european de acest tip, se numără și faptul că avem ocazia să ne reprezentăm țara cu mândrie, contribuind, chiar dacă într-o mică măsură, la dărâmarea miturilor și stereotipurilor legate de prezența românilor în Europa.

Am revenit acasă cu numeroase sarcini legate de proiect, dar și cu noi relații de prietenie și cu sentimentul că am intrat într-o mare familie europeană, în care vom construi, în următorii doi ani, lucruri frumoase, durabile și vom educa cetățeni europeni moderni, creativi, însetați de cunoaștere, preocupați de problemele de mediu și deschiși către experiențe noi.

Educația europeană, modernă, începe de la cele mai fragede vârste și este datoria noastră să aducem în cadrul comunității și școlii noastre valorile europene care vor constitui baza societății noastre peste câteva decenii.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicație (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Prof. Sorina PÎRVU – coordonator proiect România”

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial