20 aprilie 2024
Răcari – Ce surpriză frumoasă pentru elevii care învaţă bine!

Răcari – Ce surpriză frumoasă pentru elevii care învaţă bine!

elevi“O zi a premianților! 17 august 2017. O zi frumoasa încă de dimineață . Soarele strălucește pe cer, dar nu arde cu razele lui pământul. Din când în când mai apare, ici colo, cate un nor răzleț care nu sperie însa pe nimeni. Este o zi perfecta pentru excursia premianților.

Sunt cei care au fost recompensați pentru strădania din timpul anului școlar. Târgoviștea ii așteaptă! Prima oprire la Mânăstirea Dealu, un lăcaș încărcat d…e trecut istoric, spiritual si cultural. Explicațiile măicuței ghid au trezit interesul copiilor , care au fost impresionați de numărul mare de domnitori și domnite care și-au găsit găsit aici odihna veșnica.

A urmat un obiectiv încărcat de cea mai multă istorie din aceasta parte de țară : Curtea domnească. Cum sa nu fii emoționat când calci pe urmele marilor domnitori , care au transformat pentru sute de ani acest târg în capitala Tarii Românești? Turnul din care se dădea stingerea sau trezirea în vremea lui Vlad Țepeș ne-a oferit o panorama minunata a Târgoviștei. Biserica din interiorul cetății, cu cei 365 de sfinți ai sai și cu balconul din care soțiile domnitorilor puteau urmări slujba religioasă ( în acele timpuri femeile nu puteau sta în naos asemenea bărbaților), legendele legate de aceste locuri au captat atenția copiilor si a adulților ( au participat și cadrele didactice premiate în cadrul Zilelor orașului Răcari de la sfârșitul săptămânii trecute ).

Primele scrieri în limba slavonă sau romana, primele tiparnițe, cărți prețioase prin vechimea și unicitatea lor au putut fi văzute la Muzeul Tiparului, care se afla și el tot în interiorul Curții Domnești. După atâtea plimbare și informație asimilată a urmat un prânz pe cinste : o pizza mare cat soarele de pe cer, un suc rece și un desert foarte bun.

Apoi, plecarea spre casă. Cu siguranța aceasta zi nu va fi uitată prea curând și, poate , ii va ambiționa și pe alții în anul școlar care va începe în curând sa obțină și ei rezultate care sa-i plaseze intre premianți. A fost prima experienta de acest fel , dar, suntem singuri, nu și ultima.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibila aceasta excursie, doamnei Ana Maria Petre administrator Prostrategy Tragoviste, Bogand Hincu, administrator Tower’S Pub, Primaria Orasului Racari.

A consemnat prof. Aurica Alionte, dir adj Liceul Teoretic “Ion Ghica” Racari”

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial