29 martie 2024
Prima statuetă de tip Venus din țara noastră, expusă la Târgoviște

Prima statuetă de tip Venus din țara noastră, expusă la Târgoviște

Webp.net-resizeimagePreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a participat alături de colectivul de cercetare care a descoperit prima statuetă de tip Venus din țara noastră, la conferința de presă organizată la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic din Târgoviște.

Artefactul descoperit de colectivul de cercetare al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița, este expus la sediul Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.

Descoperită prin săpături arheologice, într-o nouă așezare paleolitică (denumită „Piatra-Neamț 1”), în data de 21 iunie 2019, statueta este, potrivit datărilor cu radiocarbon AMS, cea mai veche sculptură în piatră din România (17.000 de ani) și din această parte a Europei, reprezentând și una dintre cele mai importante descoperiri paleolitice de pe continentul nostru.

Realizată din gresie, statueta măsoară aproximativ 10 cm și păstrează diferite urme de prelucrare. După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf, Austria, considerată în prezent simbol național în această țară, noua descoperire de la Piatra-Neamț contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului paleolitic național și mondial cu un obiect de artă remarcabil.

O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra-Neamț este buna conservare a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră, descoperite până în prezent, au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară.

Astăzi, în cadrul conferinței de presă, organizată la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis:

Eu cred că este o premieră pentru România. În primul rând, aș dori să îl felicit pe domnul profesor Marin Cârciumaru, pentru că a creat la Târgoviște, în cadrul Universității Valahia, o școală de arheologie. Cred că este meritul incontestabil al dumnealui și al colaboratorilor pe care i-a format de-a lungul timpului. Este o calitate rară în ziua de astăzi – să reușiți să fiți în mintea tinerilor care v-au urmat această pasiune neobosită pentru arheologie, să-i convingeți că munca lor, strădania lor poate avea și rezultate de genul acestei descoperiri emblematice pentru Târgoviște, dar și pentru arheologia românească.

Datările care s-au făcut la această statuetă atestă faptul că ar avea aproximativ 17.200 ani; ea este poate mai recentă decât cea care a fost descoperită în Austria și care a devenit un simbol național. Sperăm că această statuetă să devină un simbol și pentru Târgoviște și pentru România. Vă felicit și vă urez să vă păstrați această pasiune, mai dificilă în vremurile acestea, extrem de complicate din multe puncte de vedere. Întotdeauna am apreciat oamenii din cadrul Universității Valahia și rezultatele Universității Valahia.

Vă mulțumesc pentru faptul că aveți o foarte bună colaborare cu Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, că ați reuși să creați aici, la Târgoviște, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, unic în această parte a Europei. Acestea sunt lucruri care se fac cu pasiune și cu foarte multă hotărâre. Sper ca acest eveniment să fie urmat de multe altele. Am convingerea că lucrurile bune, dacă au vizibilitate, trebuie făcute cu temei, cu mare responsabilitate.

Întrucât se apropie sărbătorile de iarnă, vă urez la mulți ani, sănătate, să vă bucurați de cei dragi dumneavoastră!

Pentru că ne aflăm într-un loc încărcat de istorie, pentru că aici sunt mulți oameni legați de istorie, de cercetarea istorică, am deplina convingere că aceia care apreciază istoria o interpretează la justa ei valoare. Cred că trebuie să ne cunoaștem istoria, să o respectăm și să apreciem faptul că avem un loc, ca municipiu, ca județ, în această țară, încărcată de istorie. Poate că ar trebui să învățăm să ne respectăm mai mult, ca oameni, ca trăitori pe aceste meleaguri.

Vă urez mult succes în continuare!”

Toți cei prezenți au putut viziona statueta, expusă pentru prima dată publicului.

La evenimentul de astăzi au mai participat: Ivan Vasile Ivanoff, secretarul general al județului, Ernest Oberländer, directorul Muzeului Național de Istorie a României, reprezentanți ai mai multor muzee județene de istorie din țara noastră, ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cadre didactice, iubitori de artă din Târgoviște și din țară.

În luna decembrie, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic a împlinit șase ani de la înființare, perioadă în care rezultatele cercetării paleoliticului din România, prin colectivul care activează în muzeu, s-au multiplicat constant, fiind recunoscute la nivel internațional.

Biroul Comunicare, Relații Externe

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial