29 martie 2024
Preşedintele CJ Dâmboviţa: “Ambuteiajele care se produc la intrările în Târgoviște, fie că venim de pe DN72A sau de pe DN 71, vor dispărea”

Preşedintele CJ Dâmboviţa: “Ambuteiajele care se produc la intrările în Târgoviște, fie că venim de pe DN72A sau de pe DN 71, vor dispărea”

Oficialii Consiliului Judeţean Dâmboviţa au făcut precizări despre lansarea studiului de prefezabilitate pentru Inelul 2 de centură – drum de legătură care va spori accesibilitatea în zona urbană a municipiului Târgoviște.

Inelul 2 de centură (varianta ocolitoare) va diminua semnificativ atât traficul în comunele Aninoasa, Șotânga, municipiul Târgoviște, Dragomirești și Ulmi, dar va prelua și din transportul greu care tranzitează comuna Doicești.
Lungimea totală a traseului este de 15,28 km. Se vor realiza 4 benzi, câte două pe sens, iar fiecare bandă va avea 3,5 m. Zona dintre cele două sensuri va fi delimitată cu parapete de tip semigreu de 3m lățime. Ca și suprafață a drumului, inclusiv bretele, aceasta este de 392.840 mp. Drumul de centură va avea 2.400 metri de poduri și pasaje care, însumate, au suprafața de 60.000 mp.
Inelul de centură va fi prevăzut cu 5 intersecții amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere, o turbogirație la intersecția cu DN71, 9 pasaje rutiere și 3 poduri peste cursurile de apă pe care le întâlnește.

“Pe 21 decembrie 2020, în ultima ședință ordinară a CJD, am aprobat asocierea cu Ministerul Transporturilor pentru a ne asigura în primul rând finanțarea acestui drum. Aceasta va fi prin POIM-ul de transporturi, pe bani europeni, bineînțeles, cu o cofinanțare din partea CJD. În al doilea rând, suma prevăzută și pe care am plătit-o proiectantului pentru acest studiu de prefezabilitate este din partea CJD. Ca sume, la momentul studiului de prefezabilitate, valoarea estimată a Inelului 2 de centură este de 751.101.646 lei. Din această sumă, 174.707.040 lei sunt pentru cheltuieli în vederea obținerii și amenajării terenului. Cheltuielile pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului se ridică la 1.300.000 lei, iar pentru asistența tehnică și proiectare, costurile sunt estimate la 14.450.000 lei. Investiția de bază se ridică la 571.699.638 lei, iar din aceasta, 364.250.000 lei sunt pentru lucrări poduri, pasaje, noduri rutiere, viaducte și intersecții, iar valoarea lucrărilor la drum este de 158.429.202 lei.
Am cerut să fie găsite cele mai bune soluții. Inelul 2 de centură al municipiului Târgoviște este un proiect extrem de important pentru Dâmbovița, nu doar pentru reședința județului nostru.

Pe lângă scăderea valorilor de trafic pentru localitățile amintite mai sus, va contura o întreagă zonă de dezvoltare metropolitană în jurul municipiului Târgoviște. Ambuteiajele care se produc la intrările în Târgoviște, fie că venim de pe DN72A sau de pe DN 71, vor dispărea.
Știm foarte bine că infrastructura rutieră poate fi o piedică în ceea ce privește dezvoltarea unui județ. Foarte multe firme refuză investițiile în localitățile fără drumuri adecvate și care nu permit scurtarea timpilor de transport al mărfurilor sau materiilor prime.
Datorită Inelului 2 de Centură, pe lângă micșorarea cheltuielilor cu întreținerea infrastructurii rutiere din cauza traficului rutier intens, numărul de accidente rutiere va scădea. Tocmai de aceea, drumul de ocolire nu va tranzita nicio localitate. De asemenea, pot spune că valorile de mediu din reședința județului nostru vor fi îmbunătățite prin diminuarea poluării. Și numărul de turiști va cunoaște o creștere importantă odată cu realizarea acestui drum.
Impactul economic al acestui drum de centură va fi unul uriaș. Vom crea toate condițiile pentru noi investiții, vom putea vorbi cu adevărat de zona metropolitană a Municipiului Târgoviște“, a anunţat Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa.

Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Inelul 2 de centură al Municipiului Târgoviște va reprezenta într-adevăr inelul de centură al Târgoviștei, în contextul în care primul inel de centură s-a transformat, așa, într-un drum intern, pe parcursul timpului, și în luna mai va fi gata acest prim inel, urmând ca acest nou drum să reprezinte varianta ocolitoare a Municipiului Târgoviște.

Cred că este unul dintre cele mai importante proiecte care au putut fi vreodată implementate în județul Dâmbovița, de o importanță vitală petru Municipiul Târgoviște și pentru celelelate localități.”

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial