20 aprilie 2024

Porcii mistreţi fac prăpăd în culturile de porumb. „Ne mănâncă animalele de vii”

mist2Porcii mistreţi fac prăpăd în culturile de porumb.Sătenii din Valea Lungă povestesc că au ajuns să stea de pază noaptea, pentru a alunga sălbăticiunile din culturile lor.

Vânătorii au primit aprobare şi au împuşcat până acum trei mistreţi, însă numărul lor este mare şi problema pare să nu aibă rezolvare.

mist7„Doamne, n-am crezut că e aşa! De moarte mă gândeam, dar să fie jaful ăsta aşa, la mine, nu!”.

Mistreţii din Valea Lungă fac ravagii în culturile oamenilor. Unei femei, de exemplu, sălbăticiunile i-au pus la pământ cultura de porumb. La fel au păţit şi vecinii ei. Ca să încerce să sperie mistreţii, oamenii fac de pază noaptea.

mist1Vasile Stanciu, păgubit: „După 12 noaptea, stăm de santinelă, vedeţi ce e aici. Trebuie să îi zgornim. E drept, au venit vânătorii, i-au mai mişcat de colo, colo, dar nu scăpăm de ei. Vedem ce o să facem până culegem, dacă avem ce”.

mist6Margareta Măntescu, păgubită: „Am muncit degeaba. Toată noaptea stăm şi păzim, legăm câinii, aprindem focuri. Vine până în curtea omului. Degeaba, degeaba muncim”.

Unii săteni şi-au pierdut speranţa şi spun că la anul nu vor mai planta nimic, deoarece pierderile sunt mult prea mari.

mist5Paulina Mușescu, păgubită: „Nu îl mai pun, că n-am de ce. Nu mai am nici putere, la 73 de ani, să muncesc şi să nu mai iau nimic. Asta e viaţa, ne mănâncă animalele de vii”.

mist4Alţii au ajuns să se teamă să mai meargă noaptea pe stradă, deoarece mistreţii au ajuns până aproape de drumul principal din sat.

Localnică: „Ne e teamă. Eu vin noaptea de la serviciu, singură. Mi-e frică că mă întâlnesc cu ei pe drum”.

mistMarius Buga – Că situaţia este scăpată de sub control la Valea Lungă o recunosc şi cei de la Asocitația Vânătorilor Dâmboviţa. Aceştia au trimis în zonă doi paznici de vânătoare, care au misiunea să îndepărteze mistreţii din recoltele oamenilor. În plus, au primit şi autorizaţie de vânătoare pentru 10 animale, iar până acum au împuşcat trei porci mistreţi.

Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât oamenii nu au nici culturile asigurate, aşa că nu vor putea fi despăgubiţi.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial