19 aprilie 2024
“Revelionul familiştilor”. Peste o sută de iubitori ai muntelui au luat drumul Bucegilor pentru a se detoxifia după bogatele mese de sărbătoare

“Revelionul familiştilor”. Peste o sută de iubitori ai muntelui au luat drumul Bucegilor pentru a se detoxifia după bogatele mese de sărbătoare

montaniarziLa începutul fiecărui an, montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park organizează, în parteneriat cu prietenii Asociației Ecologice Floare de Colț, o tură specială, de deschidere de poteci pe trasee clasice de iarnă, din masivul Bucegi. În week-end-ul recent încheiat, 100 de persoane cu vârste cuprinse între 3 și 70 de ani, majoritatea din județul Dâmbovița, dar și prieteni din Ilfov, Olt, Buzău sau București, au luat drumul Bucegilor pentru a se detoxifia după bogatele mese de sărbătoare, dar şi pentru a sărbători “Revelionul familiştilor”.

Primul popas a fost făcut la Cabana Bolboci, iar primul traseu deschis a fost spre „Podul cu Florile”, un minunat punct de belvedere aflat sus pe creasta Zănoagei. Vremea frumoasă a permis un acces mai ușor, dar pe creastă viscolul a început să își arate colții, iar coborârea a fost mai alertă. A urmat deplasarea spre Pensiunea “Gura de Rai”, acolo unde ospitalitatea gazdelor a obținut notă maximă: condiții bune de cazare, acces la un grătar exterior, muzică de dans și servire ireproșabilă. La final, în sunet de chitară, s-au făcut planurile pentru a doua zi.

Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, un grup de 28 de temerari, dornici de aventură şi bine echipaţi, au plecat în drumeţie. Un grup de 9 persoane a urcat spre vârful Omu, pe Valea Obârşiei, pe traseul marcat cu bandă albastră, nedeschis după ultimele zăpezi din zonă și a ajuns după 5 ore de ascensiune continuă la Stația Meteo, singurul adăpost deschis tot timpul anului. Ceilalți montaniarzi au urcat pe Piciorul Babelor până la 2200 m. După o poză de palmares la „Sfinx”, o parte s-a retras, dar grosul echipei a continuat pe platou ajungând până în Șaua văii Cerbului acolo unde au fost luaţi în primire de viscolul care ajunsese la vreo 40 m/s, cu toate că cerul era însorit. În aceste condiții, cinci dintre ei au coborât direct spre zona Peștera, iar ceilalţi au ajuns pe vârf pe poteca deja deschisă de grupa venită direct pe valea Obârșiei. După o poză colectivă, a urmat o coborâre rapidă sub rafalele tot mai tăioase ale vântului. O tură de aproximativ 9 ore în care s-a „acoperit” o mare diferență de nivel (vreo 2000 de metri), pe porțiuni cu zăpadă de peste 1-2 metri, dar bătută de vânt și întărită. Oficial, traseul pe Cascada Obârșiei este închis iarna, dar parcurgerea lui a fost posibilă doar datorită echipamentului adecvat (bocanci de iarnă, colțari, piolet, bețe telescopice, ochelari de protecție, mănuși, cagulă etc.), condiției fizice și bunei cunoașteri a zonei și a potențialelor pericole din zonă. Normal, intrarea în traseu, ca și revenirea cu bine, au fost anunțate la Salvamont Dâmbovița.

La întoarcere, după mult așteptata baie de relaxare, cina a picat foarte bine, iar seara s-a încheiat în acorduri de chitară și focuri de artificii. Ultima zi, duminică 7 ianuarie 2018 a fost dedicată unei ture mai ușoare, de revenire. În drum spre casă, o parte din grup a coborât pe Cheile Zănoagei ajungând în zona lacului Scropoasa. Din păcate, clasica poteca marcată cu „cruce albastră” nu a fost accesibilă tuturor, atât datorită lipsei de amenajări din porțiunea superioară (mari zone cu gheață, fără nici un punct de sprijin), cât mai ales datorită podului rupt (de aproximativ 1 an). Poate că semnalul colegial, pe care îl transmitem prietenilor de la Salvamont va fi luat în seamă și va preveni eventuale accidente care s-ar putea întâmpla în acea zonă.

Traseele s-au desfăşurat pe o vreme superbă, dar în condiții de iarnă şi au fost absolut necesare pentru următoarea expediție care se va desfășura în perioada 10 – 15 ianuarie 2018. Nucleul de bază al „dinozaurilor” (Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Ionel Glodeanu, George Stan), însoțit de o nouă membră a clubului, se va întâlni cu târgovișteanul Alex Coroliu, venit special din Irlanda pentru a cuceri cea mai înaltă cotă din Cehia, vârful Sněžka (1603 m) din masivul Krkonoše, munții Sudeți, aflați la granița Cehiei cu Germania. Vârful face parte din Programul TOP 28-Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene și, sperăm noi, se va adăuga celorlalte 21 de vârfuri cucerite până acum în Europa.

În curând vom reveni cu imagini din zona montană pe care o vom colinda, dar ne propunem să ajungem și în alte locuri simbolice pentru națiunea română. Ținând cont că, zilele acestea, va fi ziua de naștere a marelui poet național Mihail Eminescu, vom merge pe urmele acestuia la Praga, Bratislava sau la Budapesta.

Nicolae Posta

Președinte Asociația Chindia Jurasic Park

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial