28 martie 2024

Pesta porcină continuă să le facă probleme dâmbovițenilor: “Stăm cu frica în sân”

pesp7Virusul pestei porcine continuă să facă probleme. De la o zi la alta crește numărul focarelor și oamenii sunt disperați pentru că rămân fără godaci în gopodărie.

Și se gândesc cu groază că nu vor avea carne de porc de sărbători.

pespOamenii din comuna Poiana din judeţul Dâmboviţa nu mai au linişte de când în localitate a fost confirmat virusul pestei porcine. Iar autorităţile au luat deja măsuri.

În localitatea Poiana, analizele din laborator au confirmat prezența virsului pestei porcine în două gospodării. Nouă animale au fost eutanasiate şi îngropate pe islazul de la marginea localităţii.

Chiar sătenii au fost cei care au dat alarma când au văzut că animalele se simt rău.

pesp3Localnic: S-a descoperit că e suspect de pestă.
Reporter: Ce semne dădeau?
Localnic: Suflau şi nu mai mâncau. Primul semn a fost că nu mai mâncau şi nu mai beau apă.

Specialiştii fac analize şi în cazul altor animale din zonă, iar localnicii se tem că mai toţi godacii lor vor avea aceeaşi soartă şi că de sărbători nu vor pune carne de porc pe masă.

pesp6Localnic: Ne pare rău că creştem şi creştem degeaba. Noi rămânem răbdători de foame, stăm cu frica în sân, că ori vine să îi ia, ori pierdem tot.

Localnic: Aşteptam bucuria să mâncăm şi noi o bucată de Crăciun. Mâncăm de-ale lor? Că ne-am săturat de ale lor.

În aceste condiţii, autorităţile vin cu recomandări.

Dr. Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmboviţa: Să fie atenţi când cumpără lemne din păduri, să încerce să nu cumpere din zone unde rulează pesta porcină africană. Când vin din camp cu tractoarele, să încerce să le dezinfecteze, rezervorul natural al virsului este porcul mistreţ, iar vectorul principal de transmitere este omul.

pesp1Numai în ultima lună, în judeţul Dâmboviţa s-au înregistrat şase noi focare de pestă porcină în mai multe localităţi din sudul judeţului. Autorităţile sunt convinse că virusul pestei porcine este adus de porcii mistreţi din pădurile aflate în vecinătate.

sursa – Pro TV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial