19 aprilie 2024
Papa Francisc, vizită în România. În Capitală sunt așteptați 50.000 de oameni

Papa Francisc, vizită în România. În Capitală sunt așteptați 50.000 de oameni

papaDupă ani de pregătiri, țara noastră este gata să îl primească pe Papa Francisc și sute de mii de oameni freamătă în așteptarea vizitei istorice.

Suveranul Pontif, simpatizat în lumea întreagă, ajunge la București și va păși pentru prima oară pe pământ românesc în jurul orei 11.30.

Și se pare că Papa abia așteaptă să ne întâlnească. Sfântul Părinte a scris joi seara pe Twitter: ”O să merg în România ca un pelerin. O să merg alături de frații noștri din Biserica Ortodoxă și de credincioșii catolici.”

Papa Francisc, România 2019

Capitala României este încă de joi probabil cel mai sigur oraș din Europa. S-au luat toate măsurile antiteroriste, s-au închis mai multe străzi și s-au sigilat gurile de canalizare. Pe oriunde îți îndrepți privirea, vezi membri ai forțelor de ordine care pregătesc în detaliu zonele prin care va trece Sfântul Părinte.

Toate străzile de pe traseul papei din Nordul Capitalei până în centrul orașului au fost eliberate de mașini și încercuite de benzi ale poliției.

Cei care locuiesc în apropierea traseului au fost rugați să își anunțe administratorii dacă primesc musafiri, iar toți cei care le trec pragul trebuie să aibă la ei buletinul. Oamenii nu pot să stea la ferestre, nu trebuie să lase bagaje nesupravegheate și sunt sfătuiți să anunțe poliția dacă văd ceva suspect.

Papa Francisc în București, măsuri de securitate

Pentru a securiza întreg traseul papal, toate capacele de canalizare au fost sigilate și sudate. Toate coșurile de gunoi din toate zonele amenajate pentru pelerini au fost ridicate. Nicio mașină nu mai poate opri sau staționa pe nicio stradă din jurul Palatului Parlamentului, în timp ce, clipă de clipă, poliția supraveghează zona Palatului Patriarhiei.

În Capitală sunt așteptați peste 50.000 de oameni. Pentru situațiile neprevăzute vor fi instalate 3 spitale mobile: două în apropierea Catedralei Naționale, iar unul la catedrala Sfântul Iosif.

Papa Francisc la București, restricții de circulație

Și transportul în comun va fi perturbat. 8 trasee vor fi deviate, iar 9 linii care leagă Aeroportul Henri Coandă de centrul capitalei și de Gara de Nord vor fi suplimentate între orele 9 și 21.

Vor fi 19 sectoare pentru pelerinii care au rezervare. La Catedrala Sfântul Iosif sunt așteptate peste 5.000 de persoane. Acesta va fi punctul principal al vizitei. Aici, traficul va fi restricționat.

Pe Calea Victoriei, traficul va fi oprit de la ora 16, iar toate mașinile din parcările Sălii Palatului, Palatului Regal ori Ateneului au fost eliberate sau ridicate de poliție. Accesul în piață se va face pe baza biletelor care au cod unic de bare prin cele 4 porți, unde vor fi și filtre de securitate.

Unde va dormi Papa Francisc la București

Cel mai păzit obiectiv din București 24 din 24 de ore va fi Ambasada Vaticanului. Aici la Nunțiatura Apostolică, Ambasada Vaticanului, locul în care va dormi Papa timp de două nopți, au loc ultimele pregătiri. Se spală asfaltul proaspăt turnat în urmă cu o săptămână, iar aici au ajuns și membri gărzii elvețiene, cei care se ocupă de protecția Papei, iar traficul a afost restricționat. Pe străzile din jurul Nunțiaturii nu se mai circulă până luni dimineață la ora 10. În tot acest timp, poliția supraveghează întreaga zonă.

Zeci de mii de oameni catolici, dar și ortodocși, sunt așteptați și în zona Patriarhiei sau la Catedrala Națională. Pe Dealul Patriarhiei va avea loc marea întâlnire firească și neforțată de nimeni dintre cei doi mari plămâni ai creștinismului: catolicismul și ortodoxia. Papa Francisc va ajunge la ora 15 și 45 de minute.

Coloana oficială a Papei va ocoli catedrala și se va îndrepta spre Palatul Patriarha și va opri pe platoul din curtea patriarhiei, unde va fi întâmpinat de conducătorul bisericii ortodoxe române. Exact în acest loc, în urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit de Patriarhul Teoctist.

Vasile Bănescu (BOR): ”Patriarhia Română va fi gazda Papei, care și-a dorit să viziteze și Catedrala Națională. Sunt pregătiri firești de amenajare a spațiului interior, va fi o întrevedere privată între Patriarh și Papa. Ulterior vor merge în fața sinodului permanent al BOR.″

La ora 17, coloana oficială a Papei Francisc va ajunge la Catedrala Națională, unde s-au instalat ecrane, s-a întins covorul roșu, artiștii au lucrat în continuare la mozaic, iar acoperișul este aproape gata.

Sursa: Pro TV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial