29 martie 2024
Nu vă lăsaţi păcăliţi la telefon! Atenţie la metoda “Accidentul”

Nu vă lăsaţi păcăliţi la telefon! Atenţie la metoda “Accidentul”

meta6Atenţie la metodele de înşelăciune prin telefon, cunoscute sub denumirea de „Accidentul”!

Metoda ,,Accidentul” este modul prin care escrocii reușesc să obțină sume importante de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea ori de credulitatea unor persoane.

Modul de operare folosit la comiterea unei asemenea înșelăciuni constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate, de cele mai multe ori telefonic, de către persoane necunoscute, care, după declinarea calității de polițist sau avocat, le informează că o rudă apropiată a produs un accident de circulaţie soldat cu victime, iar pentru a nu fi arestată sau pentru a soluţiona rapid şi favorabil cazul, solicită diverse sume de bani.

Astfel, pentru prevenirea unor asemenea situaţii, poliţiştii din Dâmbovița le recomandă cetățenilor:

Manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.

Analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi adresați-i câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Verificaţi dacă ruda respectivă a fost implicată într-un eveniment rutier. Cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare. Luați legătura cu persoana în cauză pe numărul de telefon cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Vă reamintim că, în cazul unui accident de circulație, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau prin societăţile de asigurări. De asemenea, atât victima, cât şi persoana vinovată de producerea accidentului rutier nu au nevoie de bani pentru a primi îngrijiri medicale.

Totuși, dacă nu ați putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitați-i „binevoitorului” o întâlnire directă, după ce în prealabil ați anunțat poliția. Nu mergeți singuri la această întâlnire, ci însoțiți de un polițist.

De asemenea, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

În cazul în care sunteţi martorul sau victima unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe detalii şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112.

.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial