28 martie 2024

Noi focare de pestă porcină au fost confirmate în Tărtășești, Buciumeni, Răcari și în fondurl de vânătoare de la Cornățelu și Bolovani

pest3Comunicat de presă

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, și anume:

  • Comuna Buciumeni, sat Buciumeni: 1 gospodărie;
  • Comuna Tărtășești, sat Bâldana: 1 gospodărie,
  • Oraș Răcari, Sat Ghimpați: 1 gospodărie;
  • Fondul de Vânătoare 33 Cornățelu – Ocolul Silvic Răcari – Direcția Silvică Dâmbovița;
  • Complexul de Vânătoare Bolovani (suspiciune)

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu prevederile Deciziei nr. 1/24.07.2019 a C.N.C.B. s-a dispus recoltarea integrală a mistreților din zonele afectate prin metode care nu dislocă efectivul, iar pentru zonele neafectate se va realiza reducerea efectivului prin vânarea unei cote suplimentare, aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității .

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.

 

 

 

Biroul de presă

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial