29 martie 2024
NOAPTEA CERCETĂTORILOR! Uite cu ce face SENZAȚIE, în Capitală, Universitatea Valahia din Târgoviște!

NOAPTEA CERCETĂTORILOR! Uite cu ce face SENZAȚIE, în Capitală, Universitatea Valahia din Târgoviște!

microroboticaComunicat de presă

 

Aplicaţia câştigătoare la concursul de microrobotică din Seattle, va fi prezentată publicului vineri noaptea în Piaţa Universităţii din Bucureşti

 

Sistemul microrobotic inovant al Universităţii „Valahia” din Târgovişte va fi prezentat publicului în cadrul ”Nopţii Cercetătorilor”, eveniment european organizat simultan în peste 300 de oraşe din Europa. Acest eveniment anual caută să prezinte universul cercetării prin metode atractive şi interactive. Universitatea „Valahia” vă aşteaptă vineri, 25 septembrie 2015, în Piaţa Universităţii, Bucureşti între orele 17,00 – 23,00.

În luna mai a acestui an o echipă de tineri cercetători şi studenţi români a obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferinţe internaţionale de robotică şi automatică, ICRA2015, desfăşurată peste ocean, la Seattle. Competiţia a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică şi a reunit universităţi şi centre de cercetare din întreaga lume.

Concursul a avut loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, USA şi a fost organizat în cadrul ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit 2700 de participanţi. Manifestarea s-a desfăşurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) şi a Societăţii de micro şi nanorobotică (RAS-MNRA).

Obiectivele acestui concurs de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale şi nanotehnologiilor. Applicaţiile vizează domeniul biomedical, cum ar fi manipularea şi sortarea de celule, chirurgia minim invazivă, sau asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică.

Aplicaţia echipei laureate a Universităţii „Valahia” din Târgovişte va fi prezentată publicului în cadrul evenimentului european ”Noaptea Cercetătorilor”, organizat simultan în peste 300 de oraşe din Europa. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediţie europeană. La eveniment vor participa cercetători, exploratori, inventatori şi oameni de ştiinţă. De asemenea, vor fi prezentate experimente trăsnite, conferinţe fascinante şi concursuri, se va interacţiona cu cele mai recente inovaţii tehnice şi se vor testa inspiraţia şi creativitatea în universul ştiinţific. ”Noaptea Cercetătorilor” propune o nouă abordare a interacţiunii dintre publicul larg şi lumea cercetătorilor prin activităţi şi informaţii legate de modul în care cercetarea ştiinţifică contribuie la progresului umanităţii. Conceptul este integrat în ediţia din 2015 a Nopţii Cercetătorilor prin ateliere şi întâlniri între tineri şi cercetători.

În cadrul evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor”, echipa Universităţii „Valahia” va realiza demonstraţii interactive pentru una din probele concursului, anume introducerea unor micro-componente într-un micro-canal de dimensiune sub-milimetrică cu ajutorul microrobotului realizat. De asemenea, se vor experimenta diverse jocuri interactive cu microrobotul, pentru vizitatorii de toate vârstele. Câştigătorii concursurilor de manipulare a microrobotului vor fi recompensaţi cu diverse premii constând în piese unicat realizate la faţa locului, cu imprimante 3D.

 

Echipa Universităţii „Valahia” din Târgovişte, România

Echipa Universităţii „Valahia” din Târgovişte este formată din conferenţiarul Alexandru Ioan IVAN, lectorul Florin DRAGOMIR, doctorandul Valentin GURGU şi studentul in anul IV Nicolae RĂDULESCU.

Realizarea ansamblului, precum şi deplasarea echipei la concurs a fost finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării- UEFISCDI, prin proiectul numărul: PN-II-RU-PD-2012-3-0591: http://micromag.valahia.ro/ , şi prin aportul sponsorului Advanced Technology Systems (ATS- http://ats.com.ro/)

Detalii despre concursurile de robotică organizate în cadrul congresului ICRA2015: http://icra2015.org/conference/robot-challenges

Postari si elemente multimedia suplimentare sunt disponibile la pagina de facebook : https://www.facebook.com/MicromagValahia?ref=ts&fref=ts 

Detalii despre evenimentul ”Noaptea Cercetătorilor”: http://noapteacercetatorilor.eu/bucuresti-2015/

 

Biroul Imagine şi Relaţii Publice

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial