19 aprilie 2024

Muncitorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecințe grave asupra sănătății, decât lucrătorii adulţi

varf4COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ

În fiecare an, pe 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii (O.I.M.) sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, zi în care mișcarea sindicală onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

Anul acesta, Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă (28 aprilie) și Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) sunt celebrate printr-o campanie comună, cu titlul Generația Securitate și Sănătate”. Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de acțiuni pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor tineri și pentru oprirea muncii copiilor.

Conform statisticilor O.I.M., la nivel mondial există cca 541 de milioane de tineri lucrători (15-24 ani), care reprezintă mai mult de 15% din forța de muncă, în care sunt incluși și 37 de milioane de copii care practică munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecințe grave asupra sănătății, decât lucrătorii adulți cu vârste peste 25 de ani.

În urma analizei factorilor care pot crește vulnerabilitatea tinerilor față de riscurile legate de securitate și sănătate în muncă, se constată că cei mai importanți factori sunt stadiul lor de dezvoltare fizică și psihică, lipsa experienței de muncă și lipsa de instruire, conștientizarea limitată a pericolelor legate de locul de muncă și lipsa puterii de negociere, fapt ce determină tinerii lucrători să accepte sarcini periculoase sau condiții de muncă proaste.

Campania urmărește și conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de muncă a copiilor, vizând în primul rând muncile periculoase la care aceștia sunt supuși.

Inspector şef

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial