29 martie 2024

MUNCĂ LA NEGRU – Spălătoriile şi vulcanizările auto, în vizorul ITM Dâmboviţa!

inspectiamCOMUNICAT DE PRESĂ

CAMPANIE MUNCA NEDECLARATĂ

Pentru a diminua efectele pe care le produce practicarea muncii nedeclarate, Inspecția Muncii inițiază cu regularitate Campanii de control sub genericul ”O zi pe săptămână” prin care sunt stabilite acțiuni de verificare în domeniile de activitate cu o mare incidență în folosirea forței de muncă fără forme legale.

În luna martie 2017, la nivelul județului nostru, I.T.M. Dâmbovița a întreprins acțiuni de control la 40 de angajatori din domeniul întreținere și reparații auto, spălătorii auto, vulcanizări auto. În urma acestor controale, 4 angajatori au fost sancționați cu amenzi în valoare de 65.000 de lei pentru primirea la muncă a 6 persoane fără a li se întocmi documente legale de angajare și neînregistrarea Registrului de evidență a salariaților în termenul legal iar un angajator care folosea 8 persoane fără contracte individuale de muncă a fost trimis către organele de cercetare penală. Pe lângă munca la negru au fost constatate deficiențe pentru care s-au dispus următoarele măsuri: evidențierea corectă a timpului de lucru efectuat de salariați, negocierea și acordarea sporului de repaus săptămânal, completarea dosarelor personale, întocmirea formelor de angajare pentru persoanele identificate lucrând la negru, transformarea unor contracte cu fracțiune de normă în contracte de muncă cu normă întreagă, efectuarea programării concediilor de odihnă.

Campania se va desfășura și în perioadele următoare, cuprinzând o arie cât mai largă a domeniilor de activitate, astfel de acțiuni având și caracter de prevenire și combatere a muncii nedeclarate.

Inspector şef

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial