24 aprilie 2024

Moreni – Şofer cu experienţă, dar cu… capsa pusă!

www.mariusbuga.ro_images_polmUn bărbat a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea sub influenţa băuturilor alcoolice

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Moreni au oprit în trafic pentru control un autoturism, condus de un bărbat,  de 60 de ani, din localitatea Ghirdoveni.

Poliţiştii au procedat la testarea bărbatului cu aparatul etilotest, acesta prezentând o alcoolemie de peste  0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital în vederea prelevării de mostre biologice.

Pe numele acestuia, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană sub influenţa băuturilor alcoolice” , urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.

Poliţia rutieră dâmboviţeană atrage atenţia şoferilor în ceea ce priveşte conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice:

  • Consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a autovehiculelor, constituind un important factor de risc pentru şoferi, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic  şi determinând astfel creşterea  şanselor de implicare în accidente rutiere;

  • Persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani;

  • De asemenea, pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie; 

  • Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani;

  • În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge,  fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

www.mariusbuga.ro_images_ploaiePentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul fenomenelor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă şi să circule cu viteză redusă, adaptată în permanent la condiţiile de carosabil.

Totodată, se recomandă şoferilor să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, este util ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. În această situaţie, recomandăm conducătorilor auto să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor.

Referitor la circulaţia în condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu vehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

De asemenea, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

În această perioadă, poliţiştii sfătuiesc conducătorii  auto să acorde o atenţie deosebită pietonilor. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare.

Pietonilor li se recomandă să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin  locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial