28 martie 2024

Moreni – A băut, a condus, a rămas fără carnetul de conducere…

www.mariusbuga.ro_images_alcoolDepistat la volanul unui autoturism, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice

Poliţiştii rutieri din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Moreni  au depistat în trafic, pe raza localităţii, un tânăr, de 23 de ani, din comuna Gura Ocniţei, în timp ce conducea un autoturism deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Fiind testat cu aparatul etilotest, şoferul a prezentat o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital pentru a i se recolta mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibaţiei alcoolice.

Faţă de acesta, se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

Poliţia rutieră atrage atenţia şoferilor în ceea ce priveşte conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice:

Consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a autovehiculelor, constituind un important factor de risc pentru şoferi, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic  şi determinând astfel creşterea şanselor de implicare în accidente rutiere;

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.

De asemenea, pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge,  fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial