28 martie 2024
Mii de oameni au venit să se bucure de RĂVĂŞITUL OILOR, la Runcu!

Mii de oameni au venit să se bucure de RĂVĂŞITUL OILOR, la Runcu!

rvuncu4Au fost doua zile de sarbatoare, la poalele Bucegilor, in localitatea Runcu.

rvuncu7Ciobanii au coborat cu turmele de la munte si au dus cu ei tot ce au mai bun prin camarile stanelor. Pastrama si bulzul, preparate sub ochii turistilor, au facut deliciul sarbatorii ciobanesti numite, de sute de ani, ravasitul oilor.

rvuncu6An de an, in a treia saptamana din septembrie, ciobanii coboara cu turmele de la munte iar taranii se strang sa isi ia acasa oile date in grija baciului in primavara. Operatiunea de alegere a animalelor din turma se numeste “ravasit” iar, de sute de ani, e prilej de mare veselie intre gospodarii locului si ciobani. Cu timpul, localnicilor li s-au alaturat tot mai multi turisti veniti de la mare distanta, unii chiar cu rulotele.

rvuncu8Bacii povestesc ca au adus de pe crestele muntilor branza de cea mai buna calitate si o pastrama gustoasa cum numai ei stiu sa faca.

rvuncu5Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, are de gand sa acceseze bani europeni pe care sa ii sa investeasca in utilaje menite sa ajute la mulsul oilor si procesarea laptelui. “Am organizat si un targ cu produse animaliere, ca acesti crescatori de animale sa isi poata vinde produsele”

rvuncu3Petrecerea de ravasitul oilor a durat doua zile in care oamenii si-au facut cumparaturi, au ascultat muzica populara si s-au ghiftuit cu bunatati traditionale.

rvuncu

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial