25 aprilie 2024

Marţi, 13 noiembrie – ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE

prevenireMarţi – 13 noiembrie 2018 – ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE.

Aşa cum ne-am obişnuit, ori de câte ori data de 13 coincide cu o zi de marţi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) organizează, la nivel naţional, „ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE”.
Este o iniţiativă a IGSU care, începând cu anul 2011, s-a raliat evenimentului derulat la nivel european, identificând astfel încă o oportunitate de diseminare a informaţiilor cu caracter preventiv către populaţie.
Superstiţioşii asociază ziua de “Marţi-13” cu “ghinionul”, cu “pisica neagră”. Însă, pe marea majoritate, experienţa vieţii ne face să credem că este doar o superstiţie, nimic mai mult. Putem spune că “ghinionul”, de cele mai multe ori, ni-l facem singuri, prin lipsa de informare. Putem preveni acest lucru, informându-ne.
Cu ocazia “ZILEI INFORMĂRII PREVENTIVE” – marţi 13 noiembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa va desfăşura următoarele activităţi:
– în intervalul orar 10:00 – 14:00, I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa va organiza “Ziua Porţilor Deschise” atât la reşedinţa instituţiei din municipiul Târgovişte, cât şi în subunităţile operative din judeţ, unde sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare;
– organizarea unor puncte de informare preventivă la reşedinţă şi în subunităţile de intervenţie ale inspectoratului, unde vizitatorii vor primi diverse materiale informative. În această activitate vor fi implicate şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) de la localităţi, care vor desfăşura acţiuni locale de informare preventivă, distribuind cetăţenilor materialele informative dedicate Zilei Informării Preventive.
– cadrele de specialitate ale Inspecției de Prevenire vor desfăşura activități de informare preventivă pe timpul executării controalelor de prevenire a situațiilor de urgență la operatori economici și localități;
– personalul din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor (SPIRC) va organiza un exerciţiu de evacuare, urmat de o lecţie deschisă, la Colegiul Naţional “Constantin Cantacuzino” Târgovişte.
Desfăşurate sub sloganul „PREVENIŢI GHINIONUL”, având ca logo “pisica neagră”, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc.
În prezent, la nivel naţional, IGSU derulează 2 campanii naţionale (F.O.C. şi R.I.S.C) menite să informeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, urmărindu-se crearea unui comportament preventiv şi a unei atitudini proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.
Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

COMPARTIMENT
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial