29 martie 2024

Mamele din maternitatea din Târgovişte, învățate de specialiști cum să-și alăpteze corect bebelușul

alap5Aproximativ 30% dintre mame îşi alăptează copiii după naştere, arată ultimele statistici medicale. Faţă de 2004, procentul aproape că s-a dublat, ceea ce este îmbucurător.

alap7Un copil crescut cu laptele matern se dezvoltă armonios, este mai rezistent în fața bolilor, iar alăptarea combate obezitatea, susţin specialiştii.

Aflaţi la maternitatea din Târgovişte, aceştia învaţă mamele cum să îşi hrănească bebeluşii corect.

alap6Este foarte important în momentul în care punem copilul la sân să vedem că ataşarea este bună, ca el a cuprins cu guriţa cât mai mult din mamelor, să auzim că înghite.

Daniela Toma este consultant în alăptare şi mama a doi copii. Le vorbeşte mămicilor venite la seminariile de la maternitatea din Târgovişte atât din experienţa ei, cât şi din cea a specialistului.

Cea mai mare frică şi întrebarea cea mai frecventă este aceea dacă am suficient lapte pentru copilul meu. Da, corpul uman este pregătit să ofere copilului lapte suficient pentru primele şase luni”, explică Daniela Toma, consultant în alăptare.

alap1La seminar au participat şi psihologi, care le dezvăluie pacientelor secretele din spatele alăptării pentru psihic.

Acizii graşi din laptele matern cât şi alte compomente bioactive ajută la dezvoltarea optimă a creierului bebeluşului, contribuind şi la o dezvoltare psihică armonioasă”, explică Mihaela Ghercă, psiholog.

Şi înainte, dar şi după naştere, medicii şi asistentele spun că încearcă să le determine pe cât mai multe dintre mămici să îşi hrănească copiii la sân.

alap4Noi începem de la primele ore de după naştere să promovăm alăptarea prin ajutorarea mamei să pună copilul la sân, statul de vorbă cu ele, oferirea de informaţii”, a transmis Roxana Aldea, şeful secţiei neonatologie SJU Târgovişte.

alap3Ea să aibă încredere, să îşi dorească să alăpteze, să fie perseverentă, să nu renunţe la alăptare la primele dificultăţi”, explică Daniela Uzdriș, medic ginecolog SJU Târgoviște.

De altfel, statisticile sunt din ce în ce mai bune.

alap2Procentul de alăptare în ţara noastră este în creştere. Dacă în 2004, doar 15,8 dintre lăuze alăptau copiii până la vârsta de 6 luni, în 2016 am ajuns la un procent de 29,8%, un pas important”, a precizat Grivian Meșină, coordonator promovarea sănătăţii DSP Dâmboviţa.

alapSpecialiştii spun că alăptarea este recomandată cel puţin şase luni şi chiar până la doi ani, în paralel cu alimentaţia diversificată.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial