29 martie 2024

Județul Dâmbovița, sprijin pentru elevii de peste Prut

ialoveniParlamentul Romaniei- Camera Deputatilor

Cabinet Parlamentar -Deputat Vlăducă Oana Silvia

Circumscriptia electorala nr 16 Dambovita

 

DECLARAȚIE POLITICĂ

PODUL DE FLORI PESTE PRUT S-A TRANSFORMAT ÎN PODUL FAPTELOR

 

 

Stimate colege,

Stimaţi colegi,

 

 

Vicisitudinile ISTORIEI au făcut ca poporul român să aibă parte de multe încercări de-a lungul veacurilor. Nu este colţ de ţară care să nu fi fost udat cu sudoare şi sânge, nu este loc care să nu fi cunoscut ce înseamnă sacrificiul suprem. Sunt momente care s-au întâmplat și cărora poporul român le-a fost părtaș. Poate tocmai acest curs al destinului, mai îndepărtat sau mai recent, ne-a făcut mai înţelepţi. Şi am înţeles că Istoria se construieşte prin fapte, dedicate memoriei celor care au crezut în idealurile de veacuri şi lăsate moştenire generaţiilor care vor veni.

Înţelegând însemnătatea faptelor, în urmă cu câţiva ani judeţul Dâmboviţa a început frumoasa misiune de a contribui la transformarea Podului de flori de peste Prut, într-un pod al lucrurilor reale, concrete. Înfrățirile pe care le-am realizat cu Raioanele Ialoveni și Ștefan Vodă au fost modelul depășirii acestui stadiu al cuvintelor frumoase și întâmplării faptelor de care vorbeam la început.

Știm că educaţia tinerei generaţii constituie cel mai important reper al societăţii şi o investiţie în viitor. De aceea, am ales să oferim susținere tocmai în infrastructura educațională, anume construirea unei grădiniţe în localitatea Ruseștii Noi din Ialoveni, respectiv reabilitarea unuia dintre cele mai valoroase licee din raionul Ştefan Vodă.

Am înțeles, în felul acesta, să construim o legătură vizibilă, palpabilă, care să dea consistență relației dintre noi și românii de peste Prut. Ambele parteneriate investiționale au fost în acest anume sens gândite, inițiate și duse la îndeplinire. Iar rezultatele au fost pe măsură. Inutil va fi, dragi colegi, să vorbim și să tot vorbim despre legătura de frățietate cu Republica Moldova dacă nu vom ști să oferim sprijin necesar – politic, în relația cu partenerii occidentali, pe zona domeniilor – cheie (educație, independență energetică, etc). Asta a înțeles să facă Guvernul României, asta a făcut județul Dâmbovița și acesta cred că trebuie să fie drumul către care eforturile merită îndreptate: grădinițe, școli, transport școlar, burse educaționale, etc.

Vă asigur, în același timp, că românii de acolo înțeleg aceste gesturi pe care țara noastră le face și prețuiesc eforturile noastre.

După acest demers comun, am înţeles și eu, o dată în plus că, uniţi în dorinţa de a construi, mai ales pentru tânăra generaţie, putem face ca proiectul nostru comun să devină realitate. Indiferent cum i-am spune, indiferent cum l-am numi, drumul este același. Vorbim aceeași limbă, fără traducător, drapelul are aceleași trei culori, iar imnurile noastre sunt complementare. Costumele populare au aceeaşi frumuseţe aparte, care vorbeşte despre tradiţii, iar cântecele populare vechi spun aceeaşi poveste.

 

Doamnelor şi domnilor,

Văzând toate acestea, înţelegem că eforturile noastre, ale tuturor, trebuie să continue, iar Republicii Moldova să i se recunoască locul pe care îl merită, în Comunitatea Europeană, în familia unită, pentru a-şi continua drumul reformelor şi al dezvoltării. Nu va fi ușor, dar sunt convinsă că, parcurgându-l împreună şi având sprijinul fiecărui român, vom reuşi. Suntem datori faţă de noi, față de strămoşi şi faţă de generaţiile care vor veni.

 

Vă mulțumesc!

 

 

 

Deputat PSD de Dâmbovița

Oana – Silvia VLĂDUCĂ

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial