28 martie 2024

ITM Dâmboviţa a dat amenzi de peste 100 de mii de lei!

inspmdb-În cursul lunii noiembrie 2015, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat 107 controale în domeniul relaţiilor de muncă. În urma acestora 30 de angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 104.000 de lei.

Din totalul amenzilor aplicate 87% au reprezentat sancţiuni pentru munca la negru. 6 angajatori au fost depistaţi folosind forţa de muncă fără încheierea contractelor individuale de muncă. Pentru munca nedeclarată s-au aplicat amenzi în valoare de 90.000 de lei. 21 de persoane au fost identificate muncind fără forme legale iar pentru un angajator s-a făcut propunere de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte de muncă.

-În această perioadă a fost organizată campania privind identificarea şi combaterea muncii nedeclarate la agenţii economici care au ca obiect de activitate: restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică (baruri, cluburi de noapte, cafenele), precum și verificarea aplicării normelor de securitate și sănătate în muncă. Prin această campanie s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la angajarea personalului, timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul zilnic şi repausul săptămânal, pe de o parte, iar din punct de vedere al securității şi sănătății în muncă, campania a avut ca scop verificarea modului în care s-au stabilit şi s-au adus la cunoştinţă riscurile la care sunt expuşi lucrătorii: arsuri, tăieturi, alunecări pe pardoseala umedă, ventilaţie insuficientă, căldură excesivă, perioade lungi în care salariaţii stau în picioare, echipamente de muncă incorect utilizate.

Rezultatele campaniei

În domeniul relațiilor de muncă: 70 de angajatori controlați, 3 angajatori sancţionaţi pt. munca la negru, 5 persoane identificate fără forme legale de angajare, 23 sancțiuni pentru alte încălcări ale prevederilor legale, valoarea amenzilor- 78300 lei. Neconformități constatate: lipsa evidenței timpului de lucru, lipsa sporului de repaus săptămânal, deficiențe în completarea regulamentului intern, lipsa certificatelor medicale la angajare.

În domeniul securității şi sănătății în muncă: 68 angajatori sancționați, 130 de măsuri dispuse, 130 de sancțiuni contravenționale din care 6 amenzi în valoare de 21000 de lei.

-În cadrul acțiunii privind îmbunătățirea stării de securitate şi sănătate în muncă în întreprinderile mari, au avut loc activități de informare, monitorizare și control referitoare la respectarea prevederilor legale în domeniu. Cu această ocazie au fost controlați 12 angajatori la care s-au constatat 24 de deficiențe, în urma cărora s-au aplicat 21 de avertismente și 3 amenzi în valoare de 12500 de lei. Pentru neconformitățile întîlnite s-au dispus următoarele măsuri: asigurarea tablourilor electrice cu lacăte sau încuietori speciale, notificarea I.T.M. asupra substanțelor chimice folosite, instruirea adecvată a lucrătorilor, autorizarea persoanelor pentru lucrul la instalațiile electrice.

Inspector şef:

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial