19 martie 2024

ITM a înființat Compartimentul „Control muncă nedeclarată”

varf4COMUNICAT DE PRESA

Modificat structura organizatorică

Începând cu data de 27.11.2017, structura organizatorică a Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița a fost modificată prin înființarea Compartimentului „Control muncă nedeclarată”, prevăzut cu patru inspectori de muncă.

Această măsură urmărește desfășurarea unei activități atât de identificare a muncii nedeclarate, cât și de conștientizare, în rândurile angajatorilor și a lucrătorilor, a repercusiunilor datorate neîncheierii formelor legale de  angajare.

Efectele negative ce intervin în cazul practicării muncii nedeclarate se reflectă pe termen scurt dar mai ales lung și pentru individ, prin lipsa protecției pe care i-o acordă legislația muncii, și pentru economie, prin diminuarea obligațiilor financiare din partea angajatorilor, amplificându-se, totodată și mediul concurenței neloiale față de cei care depun eforturi pentru achitarea contribuțiilor sociale.

În acest context, în prima săptămână de funcționare a acestui compartiment au fost identificate peste 60 de persoane care desfășurau activitate pentru doi angajatori, fără întocmirea documentelor legale de angajare, fapt pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor.

Nădăjduim ca, în acest mod, în viitorul cel mai apropiat domeniul practicării muncii nedeclarate să se restrângă cât mai mult, asigurându-se un mediu de lucru legal și, în același timp, o responsabilizare a celor implicați: angajator – salariat.

 

 

Marius LIXANDRU

Inspector şef

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial