29 martie 2024
Irineu Popescu va face 4 ani şi 6 luni de închisoare!

Irineu Popescu va face 4 ani şi 6 luni de închisoare!

Irineu-PopescuIrineu Popescu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar decizia este definitivă. Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au pronunţat hotărârea care nu mai poate fi atacată, iar instanţa a decis şi interzicerea unor drepturi pe perioada executării pedepsei. Alături de Irineu Popescu au mai fost condamnaţi şi omul de afaceri Iulian Duţescu şi trei administratori de firme din Mioveni, Slatina şi Piteşti.

Iulian Duţescu a rămas cu condamnarea pronunţată de judecătorii de la Tribunalul Argeş, respectiv 4 ani închisoare, iar Mitu Constantin – 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare, Dinu Florea – 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi Ţîrcomnicu Marin – 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare. Acuzaţiile sunt de inducere în eroare a autorităţilor financiar- fiscale şi solicitări de rambursări ilegale de TVA.

Pe lângă închisoare, Irineu Popescu trebuie să plătească peste 3 milioane de lei (30 milioane lei vechi), în solidar cu firma Dâmboviţa Construcţii. Din această sumă, 1.292.262,5 lei reprezintă taxe şi impozite sustrase de la plata către bugetul consolidat al statului (corespunzător infracţiunii de evaziune fiscală) şi suma de 1.758.193,5 lei reprezintă suma disimulată (corespunzător infracţiunii de spălare de bani).

 

Trimişi în judecată în 13 aprilie 2012

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pe Irineu Popescu, împreună cu alţi 4 inculpaţi, în data de 13 aprilie 2012, acuzându-i că „în calitate de reprezentanţi ai societăţilor comerciale menţionate, s-au asociat în vederea obţinerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat prin folosirea acestor firme pe care, după încasarea sumelor, le-au falimentat şi le-au înstrăinat.

Concret, aceştia au indus în eroare autorităţile financiar-fiscale solicitând rambursări ilegale de TVA”. Firma Dâmboviţa Construcţii este, la acest moment, în faliment.

sursa – Jurnal de Dâmboviţa

 

COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: MITU CONSTANTIN, asociat și administrator al S.C. UTILAJE CONSTRUCT 2000 S.R.L. Mioveni, S.C. LEMN CONSTRCUT FORESTA S.A. Mioveni și S.C. AUTO DIVERS MOTOR S.R.L. Slatina, DIN FLOREA, asociat și administrator al S.C. FLASH CENTER AG S.R.L. Mioveni, POPESCU IRINEU, acționar și director general al S.C. DÂMBOVIȚA CONSTRUCȚII S.A. – Târgoviște, DUȚESCU IULIAN, asociat unic și administrator al S.C. DIANA S.R.L. Târgoviște și ȚÎRCOMNICU MARIN, asociat și administrator al S.C. PRO INVEST TRADE S.R.L. Pitești, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:
– asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni,
– înșelăciune cu consecințe deosebit de grave,
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălarea banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2003 – 2004, inculpații Mitu Constantin, Din Florea, Popescu Irineu, Duțescu Iulian și Țărcomnicu Marin, în calitate de reprezentanți ai societăților comerciale menționate, s-au asociat în vederea obținerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat prin folosirea acestor firme pe care, după încasarea sumelor, le-au falimentat și înstrăinat. Concret, aceștia au indus în eroare autoritățile financiar – fiscale solicitând rambursări ilegale de TVA. Obținerea sumei totale de 8.291.685 lei (echivalentul a aproximativ 2.126.073 euro) s-a realizat pe baza unor facturi fiscale false referitoare la achiziții fictive de componente auto la prețuri supraevaluate, care în realitate nu avea valoare comercială (aveau un grad ridicat de uzură și nu aveau certificat de calitate și conformitate). De asemenea, inculpații au înregistrat în contabilitatea acelorași societăți comerciale cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale ori alte operațiuni fictive în scopul sustragerii de la plata unor taxe și impozite în valoare totală de 12.219.204,5 lei (echivalentul a aproximativ 3.133.129 euro).
Pentru a da aparența de legalitate a banilor obținuți în mod ilegal în modalitatea descrisă mai sus, inculpații au înregistrat operațiuni de comerț fictive în valoare totală de 21.679.533 lei (echivalentul a aproximativ 5.781.208 euro).

În vederea recuperării pagubelor create, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Din Florea și Popescu Irineu, nefiind identificate bunuri în patrimoniul celorlalți inculpați.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeș.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE AL DNA

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial