24 aprilie 2024

IPJ Dâmbovița – Uite cum conduci în siguranță!

www.mariusbuga.ro_images_centuraSfaturi utile adresate conducătorilor auto pentru deplasări în siguranţă

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă şi să circule cu viteză redusă, adaptată în permanent la condiţiile de meteo şi de drum.

Totodată, se recomandă şoferilor să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, este util ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. În această situaţie, recomandăm conducătorilor auto să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor.

Referitor la circulaţia în condiţii de  ploaie şi vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu vehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

De asemenea, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Referitor la pietoni, poliţiştii sfătuiesc conducătorii  auto să le acorde o atenţie deosebită îndeosebi în condiţii meteo defavorabile. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare.

Pietonilor li se recomandă să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin  locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

 

 

 

 

 

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial