25 aprilie 2024

Inspectorii ITM Dâmboviţa – ”Mediu de muncă sigur și sănătos pentru toate vârstele”

www.mariusbuga.ro_images_itmCOMUNICAT DE PRESĂ

SĂPTĂMÂNA SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ

În săptămâna 10-14 octombrie 2016, sub coordonarea Inspectorului sef al I.T.M. Dâmboviţa, domnul Marius Lixandru, cu participarea domnului Inspector de muncă Ionuț Barbu, reprezentantul Inspecţiei Muncii și a inspectorilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă în Judeţul Dâmboviţa, au fost organizate mai multe simpozioane dedicate Săptămânii Europene a Securităţii si Sănătăţii în Muncă, sub deviza ” Mediu de muncă sigur si sănătos pentru toate vârstele”. Campania, aflata inca in desfăşurare la nivel naţional, vizează furnizarea de informaţii si modalităţi cât mai practice pentru angajatori si lucrători în vederea identificării si gestionării problemelor generate de îmbătrânirea forţei de muncă, fără a se axa exclusiv pe o categorie de vârstă, ci având în vedere lucrătorii de toate vârstele.

In premieră, pentru a veni în întâmpinarea angajatorilor, ca locuri de desfăşurare a acestor simpozioane, au fost alese unităţi productive, reprezentative ale judeţului, din ramuri industriale diferite: domeniul metalurgic, fabricare produse lactate și fabricare articole textile. În cadrul întâlnirilor, inspectorii de muncă au prezentat lucrări cu tema ”Mediu de muncă sigur și sănătos pentru toate vârstele” transpusă în activitatea fiecărei societăți. Lucrările au prilejuit dezbateri tematice importante din partea reprezentanților a peste 30 de angajatori participanți, aceştia expunând problemele întâmpinate in asigurarea unui mediu de muncă sigur și sănătos pentru toate vârstele, soluţiile adoptate precum și exemple de bună practică în activitatea de securitate și sănătate în muncă.

S-a pus accent pe obiectivele angajatorilor privind securitatea şi sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă:– asigurarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru toţi lucrătorii, indiferent de vârstă; – asigurarea unor echipamente de munca sigure, adaptarea sarcinii de muncă la capacitățile psiho-profesionale ale lucrătorului și în funcţie de mediul și echipamentele de muncă. Un alt subiect îndelung dezbătut a fost planul de prevenire şi protecție ca cel mai important instrument în combaterea riscurilor la sursa și reducerea nivelului de risc de accidentare sau îmbolnavire .

În funcţie de categoriile de vârstă (18-29 de ani, 30-49 de ani, peste 50 de ani) angajatorii participanţi au declarat ca urmăresc îndeaproape, calificarea, perfecţionarea, instruirea la schimbarea echipamentului de muncă sau a tehnologiilor, efectuarea controlului medical periodic, la nevoie examene clinice suplimentare, și respectarea recomandărilor medicale, evitarea folosirii persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, la lucrări efectuate la înălțime, noaptea sau lucrări cu grad de dificultate ridicat, care suprasolicită.

Concluzia tuturor participanţilor a fost că, o viaţă profesională durabilă garantează că lucrătorii vârstnici pot rămâne activi în câmpul muncii un timp mai îndelungat, contribuind cu experienţa şi cunoştinţele lor la activitatea forţei de muncă în ansamblul ei şi la formarea tinerilor angajaţi.

Marius Lixandru

Inspector şef

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial