28 martie 2024

Inspectoratul de Muncă Dâmboviţa – NEREGULI la 22 de angajatori!

www.mariusbuga.ro_images_itmCOMUNICAT DE PRESĂ

ACTIVITATE DECEMBRIE 2014

În cursul lunii decembrie 2014 I.T.M. Dâmboviţa a efectuat 103 controale în domeniul relaţiilor de muncă, în urma cărora au fost constatate unele deficienţe referitoare la încălcarea drepturilor salariaţilor privind asigurarea salariului minim pe economie, neînregistrarea registrului de evidenţă a salariaţilor în termenul legal şi munca la negru. Pentru toate acestea, 22 de angajatori au fost sancţionaţi cu 25 de avertismente şi 11 amenzi în valoare de 57.000 de lei.

Munca nedeclarată a fost identificată la 7 angajatori care au fost depistaţi cu 41 de persoane lucrând fără întocmirea documentelor de angajare în domeniile: activităţi sportive, jocuri de noroc şi comerţ. Pentru munca la negru s-au aplicat amenzi în valoare de 40.000 de lei, cu 30.000 de lei mai mică faţă de luna noiembrie 2014 iar 2 angajatori au fost trimişi către organele de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără întocmirea documentelor de angajare.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 76 de angajatori. În urma controalelor au fost dispuse 96 de măsuri de conformare şi remediere a deficienţelor şi s-au aplicat  95 avertismente şi 1 amendă în valoare de 2.500 de lei.

În cursul lunii decembrie 2014 s-a desfăşurat campania de verificare a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice. Această acţiune a fost motivată de unele evenimente petrecute în perioada sărbătorilor de iarnă în timpul cărora s-au înregistrat cazuri frecvente de vătămări corporale cauzate de utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Au fost verificate 6 unităţi în urma cărora s-au constatat o serie de neconformităţi: comercializarea obiectelor pirotehnice de divertisment în afara spaţiului destinat acestora şi fără a fi păstrate în ambalajul original sau în unitatea de ambalare cea mai mică, lipsa marcajului de conformitate CE, aşa cum  prevăd normele legale. Pentru toate acestea au fost dispuse măsuri de remediere.

În luna decembrie 2014 au fost înregistrate 28 de sesizări prin care se reclamau încălcări ale prevederilor legale ce reglementează programul de lucru, plata drepturilor salariale, munca la negru sau probleme legate de încetarea contractelor individuale de muncă.

Marius Lixandru

Inspector şef

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial