24 aprilie 2024

În scădere, dar cu cifre îngrijorătoare! Peste 2000 de furturi, în satele dâmboviţene!

www.mariusbuga.ro_images_hotcoInfracţiunile de furt, în scădere

În primele nouă luni ale anului 2014, pe raza judeţului Dâmboviţa a fost înregistrată o diminuare cu 389 de fapte în ceea ce priveşte infracţiunile de furt, comparativ cu perioada similară a anului 2013.

Din numărul total al acestor infracţiuni, 374 (-43) au fost furturi din locuinţe sau anexe gospodăreşti, 192 (-46) furturi din societăţi comerciale şi 96 (-63) au fost furturi din autovehicule.

De asemenea, au fost înregistrate 86 de furturi de cablu (-16) şi 54 de furturi de păsări (-60).

Analizând locul comiterii, în mediul rural s-au produs 2162 de astfel de fapte, cu 256 mai puţine în comparaţie cu primele nouă luni ale anului 2013.

Poliţia dâmboviţeană informează cetăţenii cu privire la o serie de măsuri pentru ca aceştia să se simtă în siguranţă şi să-şi protejeze locuinţa şi bunurile:

-adeseori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), în consecinţă manifestaţi atenţie sporită la persoanele necunoscute !

-nu permiteţi străinilor să intre în casă pentru a folosi diferite bunuri ( cel mai adesea telefonul) sau pentru a le oferi ceva;

-atunci când este neapărat nevoie ca o persoană necunoscută să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească;

-pentru siguranța locuinței dumneavoastră, atenţie şi la intrările secundare, cum ar fi uşa de la balcon sau terasă, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior!

-evitaţi discuţiile despre bunurile sau valorile însemnate pe care le deţineţi în casă!

n cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

-când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere;

-dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul;

ncuiaţi uşile  chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute;

-nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă;

-nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat în concediu!

-instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!

Sfaturi utile pentru proprietarii de autovehicule pentru a evita sustragerea unor bunuri din interiorul acestora:

-nu lăsaţi în autoturism la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare; acestea reprezintă „o adevărată tentaţie” pentru infractori chiar şi pe timpul zilei;

-nu lăsaţi autoturismul neasigurat sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente;

-închideţi complet toate geamurile; un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate!

-dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii;

-montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului!

În cazul în care constataţi comiterea unei infracţiuni de furt sesizaţi de îndată POLIŢIA, prin apelul de urgenţă, gratuit, 112!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial