28 martie 2024
INVESTIŢII – Ministrul Dezvoltării, faţă în faţă cu primarii dâmboviţeni

INVESTIŢII – Ministrul Dezvoltării, faţă în faţă cu primarii dâmboviţeni

se1 La sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa a avut loc o întâlnire de lucru la nivelul administraţiei publice centrale, locale şi judeţene prezidată de Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, alături de Viceprim – ministrul României şi Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh.

Principalele puncte ale discuţiei au vizat clarificarea aspectelor referitoare la buna derulare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale dâmboviţene. Dezbaterea a fost concentrată, în acest sens, pe note explicative privind aplicabilitatea adecvată a legislaţiei în vigoare prin respectarea ghidurilor de finanţare şi întocmirea, în mod corespunzător, a documentaţiei specifice obiectivelor de investiţii derulate în cadrul acestui program. Alte probleme ridicate atât de parlamentarii dâmboviţeni, cât şi de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale prezenţi la discuţie au vizat găsirea celor mai bune metode de iniţiere şi dezvoltare a unor proiecte de succes pentru următoarea perioadă de programare 2014 -2020, cu finanţare din fonduri europene.

Cea de-a doua etapă a Programului de Dezvoltare Locală 2017 – 2020 presupune finanţarea a 9500 de obiective de investiţii pentru care au fost alocate 6,6 miliarde euro credite bugetare de angajament şi 22,2 milioane euro credite bugetare. Din cele 9500 de obiective se vor finanţa 5000 de obiective din toate domeniile eligibile, 2500 de creşe şi grădiniţe şi 2000 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie de funcţionare. Precizăm că în anul 2016 au fost depuse 6226 de solicitări de finanţare în valoare de 29,7 miliarde lei care au stat la baza fundamentării necesarului finanţat pentru anul 2017.

Totodată, au fost supuse atenţiei autorităţilor centrale priorităţile şi obiectivele stabilite la nivelul Judeţului Dâmboviţa pentru perioada următoare menite să răspundă problematicilor şi necesităţilor din teritoriu. Prioritară, în acest sens, a fost discuţia centrată în jurul obiectivelor de investiţii din domeniul infrastructurii rutiere, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, reliefând importanţa dezvoltării şi consolidării reţelei de drumuri judeţene şi comunale ca prim factor de stabilitate pentru fructificarea potenţialului judeţului în alte domenii de interes precum cel educaţional, turistic, cultural profesional sau, inclusiv, socio-demografic.

seIntervenţia Preşedintelui CJD, Alexandru Oprea, a fost susţinută şi de senatorul Adrian Ţuţuianu care a supus atenţiei autorităţilor centrale şi necesitatea soluţionării unor problematici din industria de apărare cu care Judeţul Dâmboviţa se confruntă.

Atât staţiunea Moroeni – Padina – Peştera, cât şi capitalul cultural al Judeţului Dâmboviţa privit în contextul dezvoltării regionale au constituit alte subiecte majore de interes pentru autorităţile judeţene în dialogul întreprins cu doamna ministru Sevil Shhaideh.

Viceprim – ministrul României, Sevil Shhaideh,  a dat asigurări autorităţilor judeţene şi locale de toată deschiderea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în vederea derulării la termen a programelor gestionate de minister. Vicepremierul a vorbit şi despre dezvoltare în sensul sprijinirii şi soluţionării tuturor proiectelor, felicitând autorităţile pentru determinarea de care au dat dovadă în atragerea de proiecte de dezvoltare a Judeţului Dâmboviţa.

Întâlnirea de lucru a fost urmată de o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate opiniei publice principalele coordonate ale discuţiilor.

La eveniment au mai participat: Adrian Ionuţ Gâdea, Sirma Caraman şi Laurenţiu Adrian Neculaescu – Secretari de Stat în cadrul MDRAP, Prefectul Judeţului Dâmboviţa – Antonel Jîjîie, Directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat, senatori şi deputaţi dâmboviţeni, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Claudia Gilia şi Alin Manole, reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale dâmboviţene, membri ai aparatului administrativ de specialitate al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Biroul de presă al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial