29 martie 2024

Fiscul dâmbovițean, întâlnire cu contribuabilii

                                                            sock.ro_images_finante_dambovitaANUNT

                                Întâlnire cu contribuabilii

 

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dâmboviţa organizează LUNI, 4 APRILIE 2016, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei din Târgovişte, Calea Domnească, nr. 166 (zona 2 Brazi), în Sala de conferinţe de la mezanin, o întâlnire cu contribuabilii (persoane fizice şi juridice), scopul acesteia fiind îmbunătăţirea informării fiscale.

Subiectele întâlnirii:

1.   Obligaţiile fiscale generale de declarare şi de plată din luna aprilie 2016.

2.   Prezentarea pe scurt a celor mai importante modificări legislative fiscale apărute recent.

3.   Aspecte privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar (Legea 70/2015).

4.   Precizări legate de procedura de inspecţie fiscală.

Contribuabilii interesaţi vor putea primi clarificări cu privire la subiectele prezentate, în timpul întâlnirii, dacă transmit solicitarea până joi, 31 martie 2015, inclusiv, pe adresa de email catalin.dumitru.db@mfinante.ro, cu menţiunea „referitor întâlnire contribuabili”

 

Vă aducem la cunoştinţă şi apariţia următoarelor acte normative:

1.   Ordinul preşedintelui ANAF nr. 962/2016 privind aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă (Monitorul Oficial nr. 233 din 30 martie 2016).

 

Precizări suplimentare:

1.   OPANAF nr. 962/2016 – PROCEDURĂ IMPUNERE DIN OFICIU

–    ordinul a fost emis în aplicarea art. 107 din Codul de procedură fiscală;

–    potrivit acestui articol, nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere.

–    stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului/plătitorului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei de impunere.

–    stabilirea din oficiu a creanţei fiscale se face prin estimarea bazei de impozitare;

–    contribuabilul poate depune declaraţia de impunere pentru creanţele fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei, sub sancţiunea decăderii, chiar dacă acest termen se împlineşte după împlinirea termenului de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale. Decizia de impunere se anulează de organul fiscal la data depunerii declaraţiei de impunere.

–                   prin ordin se detaliază procedura de stabilire din oficiu a impozitelor şi se aprobă formularistica necesară.

Important de ştiut.

–                   Pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la o anume problematică fiscală vă recomandăm să consultaţi, în prealabil, informaţiile disponibile pe site-ul ANAF (www.anaf.ro). Astfel, accesând portalul ANAF pot fi găsite următoarele genuri de informaţii: legislaţie fiscală (Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală actualizate, împreună cu Normele metodologice date în aplicare), proceduri fiscale (ex. modalitatea de declarare on-line), ghiduri fiscale (ex. Ghidul pentru asociaţiile de proprietari), nomenclatoare (ex. Normele de venit agricol pe judeţe) şi multe alte informaţii fiscale de interes general. În situaţia în care totuşi nu reuşiţi să soluţionaţi în acest fel problematica fiscală, puteţi să ne transmiteţi un e-mail folosind formularul dedicat acestui scop, existent pe site, şi care poate fi accesat direct la adresa: https://www.anaf.ro/arondare/

 

 

                                                              SEF ADMINISTRATIE

                                                                     EMILIAN RUSU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial