19 martie 2024
Expoziția „Mir și Borangic- Omagiu Brâncovenilor

Expoziția „Mir și Borangic- Omagiu Brâncovenilor

Webp.net-resizeimage-277Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, găzduiește în perioada 12-30 august 2020 în cadrul Palatului din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi expoziţia de pictură și iconografie “Mir și Borangic – Omagiu Brâncovenilor”. Pictorița Camelia Ionescu Popa a răspuns invitației Asociației  Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret din Potlogi de a marca în acest fel două mari sărbători ale creștinilor, care au loc în fiecare an pe 15 și 16 august „Adormirea Maicii Domnului” și  Ziua Sfinților Martiri Brâncoveni”. Palatul primește straie de sărbătoare pentru aducerea aminte că anul acesta pe 12 iulie, s-au împlinit 300 de ani de la înhumarea osemintelor domnitorului Constantin Brâncoveanu în Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Bucureşti, după ce acestea au fost aduse de la locul martirajului său, de soția sa, Doamna Maria. Expoziția „Mir și Borangic – Omagiul Brâncovenilor” de la Palatul de la Potlogi îmbină într-o armonie deplină pictura Cameliei Ionescu Popa în care ea explorează etosul stilistic și cromatic al costumului popular românesc cu câteva icoane realizate de ea.

Pictorița dedică un înteg ciclu de lucrări piesei centrale a costumului românesc, ia. Imaginea Brâncovenilor care au sfârșit în ziua de 15 August a anului 1714, este o temă asupra căreia ea și soțul său Ioan Popa au revenit de multe ori de-a lungul timpului. În expoziția din Palatul de la Potlogi veți regăsi într-un loc istoric recent readus la viață, un concept pictural înmiresmat care îmbină tradiția și credința. Mirul este aroma Raiului. Este chintesența plantelor care provin de acolo, și care nu au plecat de acolo niciodată. Pentru că ne mântuim și prin gust, și prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.

 

În acest context, cu sprijinul dnei. Alexandra Brutaru, Președinta Asociației PACT, care gazda expoziției pe parcursul zilelor de 15 și 16 august, Editura DAR Development Publishing va pune la dispozitia vizitatorilor spre a fi consultată lucrarea „Constantin Brâncoveanu – Portret domnesc și retrospectiva unei epoci” realizata de dr. Claudiu Turcitu pe baza documentelor aflate în Arhivele Naționale ale României. O lucrare care ne va apropia și mai mult de epoca ctitorului palatului și bisericii de la Potlogi.

Asociația Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret mulțumește celor doi artiști și partenerilor Primăria Comunei Pologi, Asciației DAR Development si Editurii DAR Development Publishing, tuturor celor implicați în crearea acestei expoziții-eveniment în acestă perioadă dificilă.

 

 

Imagini live și fotografii vor fi încărcate pe paginile asociației și ale partenerilor:

https://www.facebook.com/Asociatia-PACT-Tineret-666747417036697/

pagini:https://www.facebook.com/darassociation/

https://www.facebook.com/Mostenirea-Culturala-a-Epocii-Brancovenesti-1895272280702067/

Contact: Alexandra Brutaru alexandrabrutaru@gmail.com

 

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial