20 aprilie 2024
Eveniment important la Târgovişte – Ceremonial militar de înmânare a Drapelului de Luptă

Eveniment important la Târgovişte – Ceremonial militar de înmânare a Drapelului de Luptă

drapelCeremonial militar de înmânare a Drapelului de Luptă

Vineri, 13 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00, în centrul municipiului Târgovişte, în Piaţa Tricolorului din faţa Prefecturii, în prezenţa domnului general maior Mircea Olaru, Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi a reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale, ai instituţiilor cu care Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri colaborează, a avut loc ceremonialul militar, de acordare a Drapelulului de Luptă al Unităţii.

Slujba religioasă fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu preotul garnizoanei, Mihai FLUTURE.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea subunităţilor constituite din militari ai Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri, ai Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Sălaj şi Dâmboviţa, ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj, Unităţii Speciale Jandarmi Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională Bucureşti, pe acordurile Muzicii Militare Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

***

Decretul de acordare a Drapelului de Luptă a fost semnat la data de 18 februarie a.c., de către domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României.

Domnul general-maior Mircea OLARU, Inspectorul General al Jandarmeriei Române, a înmânat Drapelul de Luptă comandantului centrului, domnul maior Teodor CERNAT, care a declarat: Noi, Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri, continuăm astăzi tradiţia seculară a Jandarmeriei Române. Primirea Drapelului de Luptă, confirmă încă o dată munca depusă de militarii din cadrul centrului de-a lungul celor 10 ani de activitate, desfăşurată cu profesionalism. Începând cu astăzi, Drapelul reprezintă unitatea şi imaginea noastră. El va fi transmis din generaţie în generaţie, ca simbol al unităţii şi continuităţii. Vă mulţumim că aţi fost astăzi alături de noi. Servim Patria!”.

Conform Legii nr. 34 din 1995, Drapelul de luptă se acordă marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

Drapelul de luptă este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la anumite ceremonii militare de Ziua Naţională a României, de Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea jurământului militar şi chiar la funeralii militare. Ori de cate ori este scos, Drapelul de lupta este apărat de garda drapelului, formată din 7 membri comandantul gărzii, militarul port-drapel şi 5 însoţitori. Toţi membrii gărzii drapelului sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii.

Prin drapelul de luptă se evocă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile de luptă ale unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.

Purtător de cuvânt al Centrului,

Plt. Nicoleta TĂNĂSOIU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial