Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, a fost surprins de un ranger în Parcul Natural Bucegi | TargovisteNEWS

Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, a fost surprins de un ranger în Parcul Natural Bucegi

Webp.net-resizeimageEfectul Gloria, un fenomen foarte rar, a fost surprins de un ranger al Administrației Parcului Natural Bucegi.

Imaginile spectaculoase realizate de rangerul Valentin Bălan au fost prezentate marți de Romsilva, pe pagina sa de Facebook.

Efectul Gloria mai poartă numele de “Spectru montan” ori “Spectru Brocken”.

Potrivit Romsilva, efectul apare când, în condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat.

Life-Style

Patru noi expoziţii, la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

PATRU NOI EXPOZIŢII TEMPORARE POT FI VIZITATE LA COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL „CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIȘTE În minivacanţa de 1 Decembrie, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, invită publicul să viziteze următoarele expoziţii: – Expoziţia Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”, ediţia a XV – a, organizată la Muzeul de Istorie – [...]