20 aprilie 2024

E jale la Văleni! Oamenii îşi strâng lucrurile şi animalele din gospodării şi fug din calea alunecărilor de teren

vale1Cu lacrimi în ochi, mai multe familii din Văleni, judeţul Dâmboviţa, îşi strâng lucrurile de prin case şi fug din calea alunecărilor de teren.

vale3Locuinţele lor s-au crăpat şi par că se scufundă în pământul îmbibat cu apă. Deja trei familii au fost evacuate, însă autorităţile spun că aceeaşi soartă o vor avea şi localnicii din alte opt gospodarii. Oamenii trăiesc într-o zonă de deal, expusă riscului alunecării, însă greu de consolidat.

vale6Un bătrân, rămas singur după ce soţia lui a plecat în străinătate, refuză să plece din casă, chiar dacă autorităţile i-au spus că este în primejdie. Locuinţa lui şubrezită este deja crăpată din pricina alunecărilor de teren.

Soția e plecată, dar eu nu plec de aici, nu plec. Am zis că vreau să mor aici, nu se mai poate”, susține bătrânul.

valeNepotul bătrânului a muncit mulţi ani în afara ţării şi a decis să se întoarcă în satul natal, unde şi-a investit toţi banii, într-o casă frumoasă. Din cauza alunecărilor însă, fundaţia a cedat, pereţii s-au fisurat, iar locuinţa pare că este înghiţită uşor, uşor de pământul care musteşte de apă.

vale4Femeile din alte gospodarii spun că nu mai au curaj să stea în case, de teamă că acestea se pot nărui în orice clipă.

Cei de la primărie se văd neputincioşi în fata alunecărilor:

vale2Părerea mea e că vor fi evacuate şi celelalte familii, sunt vreo 11 familii afectate în momentul de faţă, după cum vedeţi, crapă în faţa noastră şi pământ şi case, tendinţa e să se extindă, nu ştim până unde şi până când”, susține Gheorghe Lungu, primarul comunei Văleni.

vale5Oamenii s-au adăpostit la rude şi aşteaptă să se facă vreme bună, să vadă ce mai pot recupera din casele ce se dărâmă lent, cu fiecare zi care trece. Autorităţile nu-i pot însă ajuta cu nimic.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial