DSP Dâmboviţa – Rezultatele anchetei după toxiinfecţia alimentară de la Şcoala Gheboieni | TargovisteNEWS

DSP Dâmboviţa – Rezultatele anchetei după toxiinfecţia alimentară de la Şcoala Gheboieni

gheb1Comunicat de presa

Referitor la incidentul epidemiologic aparut la Scoala Generala Gheboieni, facem urmatoarele precizari:

In data de 12.06.2014, Directia de Sanatate Publica Dambovita a fost notificata de catre

Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, prin Serviciul de Primiri Urgente, cu privire la prezentarea in seara zilei de 11 iunie2014, a 4 copii, elevi in clasa a VIII-a, la Scoala Generala Gheboieni din comuna Tatarani, care acuzau simptome digestive: varsaturi, greturi, cefalee, vertij, urmare a consumului unor alimente servite la banchetul clasei a VIII-a.

In aceeasi zi, o echipa mixta, formata din: medic epidemiolog, inspector al Serviciului Control in Sanatate Publica si un asistent de igiena din cadrul Compartimentului Igiena Alimentului, s-au deplasat la Scoala Generala Gheboieni pentru investigarea evenimentului si demararea anchetei epidemiologice.

Din anamneza realizata, a reiesit ca toti participantii la festivitate au consumat din produsele servite, insa, doar 6 copii si 2 adulti  au prezentat simptomatologie digestiva.

Patru din cei 6 copii au solicitat asistenta medicala de specialitate, dar au refuzat internarea, ceilalti 2 copii si 2 adulti neprezentandu-se la nici o unitate medicala.

In urma anchetei s-a constatat ca alimentele posibil incriminate au fost consumate in totalitate, motiv pentru care nu s-au putut recolta probe pentru controlul microbiologic al acestora si identificarea agentului etiologic. De asemenea, s-a mai constatat ca toti consumatorii care au acuzat simptomatologie digestiva erau prezenti la activitatea scolara in data de 12 iunie 2014 si nu mai prezentau semne de boala.

Pe baza simptomatologiei se suspicioneaza ca agentul etiologic posibil incriminat a fost Stafilococul, alimentul incriminat putand fi oricare din cele consumate, dar si pastrarea/manipularea necorespunzatoare, in contextul unor zile caniculare, ar fi putut favoriza aparitia evenimentului epidemiologic.

Formele de boala au fost usoare, simptomatologia remitandu-se in totalitate in scurt timp, fara aparitia altor cazuri, motiv pentru care D.S.P. Dambovita declara inchis acest focar.

 sursa – DSP Dâmboviţa

Life-Style

Nu rataţi expoziţia – ”Finețuri din casele târgoviștenilor”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul de toate vârstele să descopere ”Finețuri din casele târgoviștenilor”, expoziție deschisă de curând la parterul Muzeului de Istorie, ce va putea fi vizitată, gratuit, până la finalul lunii mai 2020. Colecția de Artă decorativă a muzeului deține o serie de porțelanuri pictate manual, [...]