20 aprilie 2024
DSP Dâmbovița îți spune AICI ce să faci dacă te-a mușcat CĂPUȘA

DSP Dâmbovița îți spune AICI ce să faci dacă te-a mușcat CĂPUȘA

Recomandari privind muscatura de capusa

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea pasarilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor.

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalita.

Simptomele bolii Lyme:

Boala Lyme se manifesta prin unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

– eritem cronic migrator (pata/pete cu aspect de ochi de bou avand culoarea rosie, aparute la locul muscaturii si care se extind pe corp;

– febra; – dureri musculare si articulare;

– frisoane; – oboseala, inflamarea ganglionilor limfatici.

Masuri de preventie

Pentru a va proteja impotriva muscaturilor de capusa se recomanda respectarea urmatoarelor masuri de preventie:

– aplicarea unui spray special impotriva insectelor dar care trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Exista sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesa vestimentara si nu direct pe piele;

– acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument si folosirea unor articole de imbracaminte in culori cat mai dechise;

– purtarea unor manusi de menaj sau a altor manusi speciale in cazul manipularii unor animale sau pasari ce pot avea astfel de vectori;

– curatarea permanenta a habitatului ( taierea ierbii, greblarea frunzelor uscate);

– pulverizarea de insecticide. Se recomanda utilizarea unor produse netoxice si care sa nu dauneze mediului inconjurator si sanatatii populatiei; – evitarea zonelor unde au fost inregistrate muscaturi de capusa.

Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme (borelioza) transmisa prin intepatura de capusa

Profesii la risc

Toti lucratorii in aer liber, impreuna cu coordonatorul lor, trebuie sa-si verifice cunostintele cu privire la posibila lor expunere la boala Lyme. Sunt expuse riscului de imbolnavire urmatoarele categorii:

– constructorii; – silvicultorii; – gradinarii; – lucratorii in amenajarea spatiilor verzi;

– topografii; – agricultorii; – lucratori cai ferate; – lucratorii in exploatarea gazelor naturale; – alti lucratori in aer liber.

Masuri de prevenire recomandate angajatorilor:

1) Promovarea cursurilor de instruire adresate lucratorilor, cursuri care trebuie sa includa informatii cu privire la:

– modalitatea de raspandire a bolii Lyme; – riscurile la expunere si infectie; – modalitatile prin care lucratorii se pot proteja impotriva muscaturii de capusa.

2) Este recomandat ca lucratorii sa poarte imbracaminte de culoare deschisa, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, sosete si palarie, atunci cand este posibil. In cazul in care sunt echipati cu uniforme, acestea trebuie sa includa camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi.

3) Dotarea lucratorilor cu insectifuge si insecticide folosite conform prescriptiilor farmaceutice.

Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului imediat ce sunt descoperite, astfel se reduce riscul de aparitie al unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase. De asemenea se recomanda prezentarea de urgenta la medicul specialist.

Purtator de cuvant,

Cons. Marinela POPA

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial