29 martie 2024

Deputatul Săvoiu cere explicaţii despre haosul din proiectele CFR!

www.mariusbuga.ro_images_garaPARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR
Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat
ÎNTREBARE

Adresată: Domnului DAN-COMAN ȘOVA

                               Ministrul Transporturilor

De către dl. Deputat: IONUŢ CRISTIAN SĂVOIU

Circumscripţia electorală: 16

Colegiul electoral: 7

Grupul parlamentar: PSD

Obiectul întrebării: Finanţarea proiectului de reabilitare şi modernizare a staţiei de cale feratǎ Târgovişte

Domnule Ministru,

În anul 2007 au fost demarate acţiunile privind introducerea staţiei CFR Târgovişte în programul de reabilitare Consolidarea procesului de restructurare a  Cǎilor Ferate Române Asistenţǎ tehnicǎ pentru reabilitarea staţiilor de cale feratǎ”PHARE RO 2004/16-772.03.14.09.05.

Cele cinci staţii de cale feratǎ recomandate şi selectate pentru acest proiect au fost Târgovişte, Baia Mare, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Târgu Jiu.

Promotorul proiectului a fost Guvernul României prin Ministerul Finanţelor Publice ca autoritate contractantǎ şi Ministerul Transporturilor ca autoritate de implementare.

Ministerul de Finanţe, ca autoritate contractantă, a angajat prin licitaţie internaţională o firmă de consultanţǎ specializată în domeniu, care a realizat studiile de fezabilitate, proiectele tehnice şi detaliile de execuţie pentru clădirile ce se doreau a fi reabilitate (SF-urile, PTH-urile şi DDE-urile).

Potrivit proiectului, ar fi trebuit executate lucrări de modernizare a spațiilor destinate călătorilor, crearea de pasaje subterane de acces la peroanele centrale, acoperirea peroanelor, dotarea peroanelor cu sisteme informatice de afisaj si eliberare tichete, supraveghere video, dar și renovări exterioare sau  înlocuiri ale instalaţiilor electrice, a termoventilaţiei, instalaţiilor sanitare şi a tâmplărie, etc.

S-au întocmit raportul de fezabilitate şi studiul de fezabilitate pentru staţia C.F.R Târgovişte.

În data de 31.01.2008 a fost solicitat Primǎriei Târgovişte certificatul de urbanism, care a fost obţinut în data de 18.02.2008 cu nr. 111.

Ulterior nu s-a mai reuşit obţinerea autorizaţiei de construcţie din cauza neconcordanţelor între cerinţele proiectelor tehnice şi documentaţiilor de licitaţie ca formǎ de prezentare, capitole componente şi soluţii tehnice.

Deşi s-a purtat o intensǎ corespondenţă între UIP din cadrul CNCFR şi reprezentanţii consultantului şi s-au organizat întâlniri cu acesta şi cu reprezentanţii CFR în prezenţa reprezentanţilor MTI cu scopul de a-l determina pe consultant să efectueze modificări la proiectele tehnice şi la documentaţiile de licitaţie, atât ca formă şi conţinut, cât şi ca soluţii tehnice spre a obţine proiecte conforme cu prevederile HG nr. 28/2008 şi Ordinul 863/2008,  aplicabile pe teren – scopul nu fost atins şi contractul a fost reziliat în luna noiembrie 2011, depunându-se eforturi în vederea atragerii altor surse de finanțare pentru finalizarea acestor obiective.

La aceasta datǎ proiectul face parte din lista proiectelor admise pentru testare în cadrul Master Planului General de Transport  Capitolul Feroviar –  Modernizarea staţiilor de cale feratǎ, poziţia 107.

Domnule Ministru,

Faţǎ cele prezentate mai sus, vǎ solicit rǎspuns cu privire la urmǎtoarele:

Sunt identificate şi aprobate sursele de finanţare necesare realizǎrii acestei investiţii?

Are în vedere Ministerul Transporturilor revizuirea documentaţiilor tehnice şi prioritizarea investiţiei de reabilitare şi modernizare a staţiei de cale feratǎ Târgovişte în cadrul Programul Operational Sectorial de Transport 2014-2020 ?

Când estimaţi cǎ va avea loc aprobarea finanţǎrii în cazul în care acest proiect ar putea fi inclus în cadrul Programul Operational Sectorial de Transport 2014-2020?

Solicit răspuns scris.

            Cu deosebita consideraţie,

                                                                                         Deputat Ionuţ Cristian SĂVOIU

Data: 16.06.2014

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial