18 aprilie 2024

De unde ar fi venit virusul pestei porcine africane în comuna Niculeşti

pest5Autoritățile din județul Dâmbovița sunt în alertă. Două noi cazuri de pestă porcină au fost confirmate în comuna Niculești.

Atât localnicii cât și cei de la primărie bănuiesc că virusul ar fi venit de la porcii mistreți din pădurea dintr-un sat învecinat, unde au mai fost înregistrate focare de pestă porcină.

pest6Oamenii din satul Ciocănari, comuna Niculeşti, se gândesc cu groază că virusul pestei pornice i-ar putea lăsa fără animalele pe care aveau de gând să le crească până la Crăciun.

pest7Până acum, prezenţa virusului s-a confirmat în două gospodării, iar porcii au fost eutanasiaţi.

pest4Localnic: “Am făcut patru zile tratament şi a cincea zi au venit dânşii, anunţaţi de dl doctor al comunei. Am zis să îl îngrop, ei au zis că dacă moare, să îi anunţ”.

Localnic: :“N-am mai putut să îl mai tăiem. A zis să nu mai creştem câteva luni de zile că e pericol”.

Autorităţile cred că virusul ar fi venit de la porcii mistreţi aflaţi în pădurea din apropiere.

pest8Dorinel Soare, primar comună Niculeşti: “Ne învecinam cu pădurea din satul Periş şi bănuim că ar exista porci mistreţi, deşi a fost şi la ei declarat focar de pesta anterior.”

Autorități: “Avem rugămintea sa ne deschideţi şi nouă portbagajul. Sunteţi într-o zonă în care s-au descoperit cazuri de pesta porcină.”

pest2Poliţiştii, jandarmii şi cei de la direcţia sanitar-veterinară au instituit filtre la intrarea şi la ieşirea din localitatea Niculeşti.

Aceştia verifica cu atenţie ca şoferii să nu care cumva să transporte carne în portbagaj. Totodată, autoturismele sunt dezinfectate, a transmis Maius Buga, corespondentul Știrilor Pro TV.

pest3Nu toţi şoferii au reacţionat însă pozitiv la îndrumările autorităţilor.

Ba mai mult, unii au încercat să intre în sat cu maşinile, deşi drumul era închis circulaţiei. pestÎn ultima săptămână, în judeţul Dâmboviţa au fost descoperite trei focare de pesta porcină.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial