28 martie 2024

De ce alocă Statul foarte puţini bani pentru maternitatea din Târgovişte

www.mariusbuga.ro_images_bebe„Am vrea să atragem atenţia şi asupra unei probleme cu impact social foarte mare. Prematurul nu este un copil ca toţi copiii, este un copil care necesită o spitalizare lungă, sunt copii care au stat în spital 60-70 de zile, părinţii lor sunt nişte supereroi că ne-au suportat şi au stat lângă noi atâta timp.

Sunt copii care necesită îngrijiri medicale pe o perioadă lungă de viaţă, urmărirea prematurului se face riguros pe parcursului primilor doi ani de viaţă, iar ca şi notă de plată, ca şi decont la sfârşit de internare, aceasta este de sute de milioane în condiţiile în care Statul, cel puţin pentru o maternitate de grad doi, cum este Târgoviştea, alocă bani foarte puţini.

Vreau să vorbesc din nou despre dorinţa noastră de a deveni maternitate de grad trei, dorinţă care nu are niciun rezultat, poate că asta este problema cea mai mare şi anume faptul că nu primim niciun răspuns. Începând cu anul 2015, noi, ca şi maternitate judeţeană, ca şi maternitate de grad doi, nu mai avem finanţare deloc din partea Ministerului Sănătăţii. Cu toate acestea, copii sub 32 de săptămâni, copii care ar trebui să fie îngrijiţi în maternităţi de grad trei, se nasc la Târgovişte şi nu reuşim să-i transferăm.

Din 2015 până în prezent, deci în doi ani şi zece luni, 51 de copii, cu greutăţi sub 1500 de grame, s-au născut şi s-au externat din Maternitatea Târgovişte. Avem posibilitatea, am trecut prin două evaluări, s-a constatat că avem personal aproape suficient, avem dotare, avem acces de anul acesta la programul naţional de testare pentru retinopatia de prematuritate, deci practic copiii nu mai pleacă spre Bucureşti, avem oftalmolog în cadrul Spitalului Judeţean.

Oferim şi un serviciu de consiliere a mamelor şi mai ales avem o echipă, o echipă formată din obstetrician, neonatolog, asistente, o echipă formidabilă… Vrem să devenim maternitate de grad trei, pentru că avem posibilitatea să îngrijim aceşti copii, dar mai ales avem nevoie de finanţare din partea Statului, avem nevoie de o hârtie semnată, o hârtie care zace de doi ani într-un sertar şi putem face lucruri frumoase aici, la Târgovişte” , a declarat dr. Roxana Aldea, şefa Secţiei Neonatolorgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial