17 aprilie 2024

Dâmboviţa – Şase patroni, amendaţi pentru munca la negru!

inspmdbÎn cursul lunii octombrie 2015, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat 90 de controale în domeniul relaţiilor de muncă. În urma acestora 16 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 74.000 de lei.

Din totalul amenzilor aplicate 90% au reprezentat sancţiuni pentru munca la negru. 6 angajatori au fost depistaţi folosind forţa de muncă fără încheierea contractelor individuale de muncă. Pentru munca nedeclarată s-au aplicat amenzi în valoare de 70.000 de lei.

În această perioadă a fost organizată campania privind respectarea legii referitoare la desfăşurarea unor activităţi cu caracter ocazional prestate de zilieri. Aceasta a avut ca scop: identificarea unităţilor care folosesc zilieri în condiţiile în care se impunea încheierea contractelor individuale de muncă, identificarea unităţilor care folosesc munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legii zilierilor, verificarea beneficiarilor privind modul în care aceştia respectă folosirea zilierilor în domeniile de activitate stabilite prin lege. În urma celor 22 de controale efectuate, 6 beneficiari au fost sancţionaţi cu „avertisment” iar unul trimis către organele de cercetare penală pentru folosirea minorilor fără a implini vârsta de 15 ani şi a altor minori, mai mari de 15 ani, încadraţi ca zilieri dar cu un program de lucru de 10 ore pe zi şi nu de 6 ore, aşa cum prevede legea zilierilor. S-au constatat următoarele neconformităţi:

  • necompletarea corespunzătoare a tuturor rubricilor din Registrul de evidenţă a zilierilor;

  • stabilirea unei indemnizaţii zilnice sub limita prevăzută de lege;

  • neachitarea indemnizaţiei zilnice;

  • folosirea zilierilor în alte domenii decât cele prevăzute de lege.

Pentru toate neconformităţile s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.

Activitatea de îndrumare şi control privind securitatea şi sănătatea în muncă s-a concretizat în 70 de acţiuni de control. 56 de angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat 98 de sancţiuni contravenţionale (96 de avertismente şi 2 amenzi contravenţionale totalizând 13.000 de lei).

Inspector şef:

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial