23 aprilie 2024

Dâmboviţa – Poliţiştii au intervenit la 20 de evenimente, în 24 de ore

poliACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU SIGURANȚA COMUNITĂȚII

În ultimele 24 de ore, polițiștii au intervenit la aproape 20 de evenimente, au aplicat peste 300 de sancţiuni contravenţionale și au constatat 18 infracțiuni.

La data de 15 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au continuat acțiunile pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice pe raza județului.

Au fost organizate 4 acțiuni și s-a intervenit la 17 evenimente, dintre care 10 au fost sesizate prin 112.

În urma activităților, au fost constatate 18 infracţiuni, iar împotriva unei persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 308 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 53.210 lei, dintre care 19 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 289 pentru nerespectarea regulilor de circulație prevăzute de O.U.G. 195/2002 şi 41 la alte acte normative.

De asemenea, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, fiind reținute 5 permise de conducere și retrase 9 certificate de înmatriculare.

VĂ REAMINTIM CE AR TREBUI SĂ ȘTIȚI DEJA:

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație.

Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, vă puneți în pericol pe voi, pe ceilalți participanți la trafic, dar riscați să fiți trași la răspundere contravențională, penală și, după caz, la plata unor despăgubiri civile.

alcoolLEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN!

,,Conducătorii vehiculelor…sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.” – articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002.

,,Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge.” art. 88, alin. 6 din O.U.G. 195 din 2002.

 ,Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.” – articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

NU E OPȚIUNE, CI OBLIGAȚIE. REFUZUL CONSTITUIE INFRACȚIUNE!

 ,Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.” – articolul 341 din Codul Penal.

În noaptea de 15/16 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Răcari au depistat un bărbat de 56 de ani, din București, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Brezoaele, deși se afla sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a prezentat o alcoolemie de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pe numele bărbatului, a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influența alcoolului.

elpoliSIGURANŢA ÎN ŞCOLI – O PRIORITATE A POLIȚIEI DÂMBOVIŢENE

În contextul începerii cursurilor, pentru prevenirea implicării în evenimente negative, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa recomandă elevilor:

Pe timpul deplasărilor către şi de la şcoală:

Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni.

Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum.

În cazul în care cursurile se încheie la lăsarea întunericului, alegeţi să parcurgeţi drumul către locuinţe împreună cu alţi colegi.

Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. Este de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este astfel mult diminuată.

Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun.

Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor.

Nu vă implicaţi în altercaţii. În cazul în care vă simţiţi în pericol sau sunteţi martorul unei infracţiuni, apelaţi, în mod gratuit, numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În incinta unităţilor de învăţământ:

Alegeţi-vă cu grijă prietenii şi evitaţi compania celor violenţi şi obraznici.

Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile.

Solicitaţi sprijinul cadrelor didactice atunci când sunteţi implicaţi într-o altercaţie sau sunteţi martorul unor violenţe verbale sau fizice.

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii.

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă bruscaţi sau agresaţi colegii în pauze.

În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ.

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun.

Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel.

Nu umblaţi cu lucrurile colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial