19 martie 2024

Dâmboviţa – Bilanţul IPJ: Peste 40 de mii de sancţiuni, în doar trei luni

sorin-paunCOMUNICAT DE PRESĂ

La data de 23 aprilie a.c., începând cu ora 12.00, la sediul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia șeful inspectoratului, domnul comisar șef de poliție Păun Sorin a prezentat aspecte privind situația operativă înregistrată la nivelul județului și măsurile dispuse pentru ca cetățeni să petreacă în siguranță Sărbătorile Pascale.

I. SITUAȚIA OPERATIVĂ ÎNREGISTRATĂ LA NIVELUL I.P.J DÂMBOVIȚA ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI 2019

În perioada ianuarie-martie a acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost sesizate 2.909 infracțiuni, dintre care 163 de natură economico-financiară, 2.284 judiciare și 462 de altă natură.

În cazul a 3.194 de infracțiuni s-a început urmărirea penală.

Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 1.222 au fost contra persoanei, dintre care 645 de loviri sau alte violențe și 233 de amenințări.

În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, în perioada de referință, au fost înregistrate 638 de sesizări privind comiterea de furturi și 7 sesizări privind săvârșirea de tâlhării.

Cele mai multe infracțiuni de furt au privit sustragerile din locuințe (110) și din societăți comerciale (66).

De asemenea, au fost sesizate 39 de furturi din buzunare, genți și poșete, 26 din auto și 31 de animale și păsări.

Pe linie de evaziune fiscală au fost sesizate 9 infracțiuni, iar la Codul Silvic, 55.

În mediul stradal, au fost sesizate 66 de fapte penale, 63 dintre acestea fiind furturi și 3 tâlhării.

În luna martie a acestui an, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, au fost sesizate inițial 110 infracțiuni de lovire sau alte violențe, 17 amenințări, 36 de furturi și 40 de distrugeri.

Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada supusă analizei, polițiștii din Dâmbovița au organizat 33 de razii și 1.959 de acțiuni, dintre care 374 au fost pe linie de poliție rutieră, 182 pe linie de ordine publică și 167 în domeniul investigațiilor criminale. În domeniul investigării criminalității economice, au fost organizate 98 de acțiuni.

La nivelul secțiilor de poliție rurală și a posturilor de poliție, au fost organizate 1.105 acțiuni.

În perioada ianuarie-martie 2019, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au aplicat 40.557 de sancțiuni contravenționale.

Din totalul acestora, 5.233 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 439 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 200 la Legea 171/2010 privind contravențiile silvice.

Alte 116 de amenzi au fost aplicate pentru nereguli din domeniul pazei și protecției bunurilor.

Cele mai multe amenzi, 32.849, au fost aplicate participanților la trafic, dintre care 9.328 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 671 fiind pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise. Alte 543 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru neacordarea priorității de trecere și 65 pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, 5.490 de conducători auto au fost sancționați pentru neutilizarea centurii de siguranță, 566 pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil, 136 pentru nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și 767 pentru încălcarea normelor referitoare la oprirea sau staționarea autovehiculelor.

Totodată, pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor instalate la trecerile la nivel cu calea ferată au fost aplicate 72 de amenzi, iar pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, 15. De asemenea, 19 șoferi au fost amendați pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.

Pentru indisciplina pietonală au fost aplicate 2.443 de sancțiuni contravenționale, pentru abaterile comise de bicicliști, 2.654, iar pentru nerespectarea regulilor de circulație de către căruțași, 1.431.

II.BILANȚUL ACCIDENTELOR DE CIRCULAȚIE ÎNREGISTRATE ÎN PERIOADA IANUARIE-MARTIE 2019, LA NIVELUL JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA

În perioada ianuarie-martie 2019, pe raza județului Dâmbovița au fost înregistrate 27 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 9 persoane, rănirea gravă a altor 20 și vătămarea corporală ușoară a 9 persoane.

De asemenea, s-au înregistrat și 109 de evenimente rutiere ușoare, în urma cărora 137 de persoane au fost rănite ușor.

La nivelul județului Dâmbovița, principalele două cauze generatoare de accidente rutiere grave (74,07%) sunt indisciplina pietonală (12 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 5 persoane, rănirea gravă a altor 7 și vătămarea corporală ușoară a alteia) și viteza (4 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 2 persoane, 3 răniți grav și 1 rănit ușor).

Pe drumurile naționale ce tranzitează județul s-au înregistrat 41 de accidente de circulație, dintre care 9 au fost grave, iar pe cele județene, 45, dintre care 9 grave.

Astfel, pe DN 71, pe tronsonul Bâldana-Târgoviște s-au înregistrat 8 accidente de circulație, iar pe sectorul Târgoviște-Cota 1000, alte 7.

Pe DN 72, pe sectorul Găești-Târgoviște s-au produs 4 accidente rutiere.

Pe DN 7, pe raza localităților Lungulețu-Titu-Produlești s-au înregistrat 5 evenimente rutiere, iar în Tărtășești, 3.

Pe DN 1A, pe tronsonul Crevedia-Cornești a avut loc un accident de circulație, iar pe DN 72A, Târgoviște-Malu cu Flori și pe DN 61 Corbii Mari-Găești, câte 4.

Pe drumurile comunale s-au înregistrat 12 evenimente rutiere negative, dintre care 3 au fost grave, pe străzile din mediul urban, 36 (7 grave, 29 ușoare), iar pe cele din rural, 10 (1 grav).

În zilele de duminică, s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere cu victime, respectiv 29, dintre care 4 au fost grave.

În zilele de luni, s-au produs câte 23 de evenimente rutiere, vinerea, câte 21, iar sâmbăta, câte 19.

Conform statisticilor, în intervalul orar 14:00-15:00, s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere cu victime, 15, acest interval însumând 19.65 % din total.

Persoanele predispuse a fi implicate în evenimente rutiere negative sunt cele cu vârsta cuprinsă între 46 și 60 de ani.

III. MĂSURILE DISPUSE PENTRU ASIGURAREA UNUI CLIMAT DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ PE PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE

În perioada următoare, colectivul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița va fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și în siguranță de Sfintele Sărbători de Paști de cult Ortodox.

Zilnic, în medie, aproximativ 180 de poliţişti vor fi în stradă și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pentru salvarea de vieți.

Polițiștii vor acționa, zilnic, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.

Efectivele de la rutieră vor fi prezente pe principalele drumuri naționale și județene, pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice.

Polițiștii de la rutieră vor folosi autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și pentru măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor.

De asemenea, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și de la Serviciul Investigații Criminale vor derula activități specifice pentru verificarea legalității actelor de comerț și pentru combaterea infracțiunilor cu violență.

Poliţiştii de la transporturi vor patrula în trenurile de călători, în stațiile și triajele de cale ferată.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial