28 martie 2024

Dâmboviţa – 15 accidente grave, 6 persoane au decedat

accb1Indisciplina pietonală, una dintre principalele patru cauze generatoare de evenimente rutiere

În perioada ianuarie–aprilie a.c., la nivelul județului Dâmbovița, nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni a generat 34 de accidente de circulație, dintre care 15 au fost grave și s-au soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea gravă a altor 9 și vătămarea corporală ușoară a unei persoane.

Astfel, pe fondul traversării neregulamentare a străzii de către pietoni, pe parcursul celor 4 luni, s-au produs 7 accidente rutiere grave și 10 ușoare.

În urma evenimentelor rutiere grave, 4 persoane au decedat, 4 au fost rănite grav, iar 1 rănită ușor.

Alte abateri comise de pietoni au determinat producerea a 8 accidente rutiere grave și 9 ușoare.

Pentru a reduce gradul de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă pietonilor să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către conducătorii auto și să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

Totodată, le recomandăm să circule numai pe trotuare, să traverseze partea carosabilă numai prin locurile special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor, după ce, în prealabil, s-au asigurat, iar conducatorii de vehicule le-au înțeles intenția de a traversa și au oprit.

Este recomandat ca pietonii să folosească trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, să meargă cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aibă traficul în față!

La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și după, din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi întrucât drumul cel mai scurt reduce timpul de expunere la pericol! Oferiți-le șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

În condiții de vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte, pentru a fi mai ușor de observat, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Dacă ați consumat băuturi alcoolice evitați deplasările pe drumurile publice.

De asemenea, vă reamintim că pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia pe acel sector de drum.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial