25 aprilie 2024
Dâmboviţa: 201 persoane cu HIV/SIDA; 179 – ÎN TRATAMENT

Dâmboviţa: 201 persoane cu HIV/SIDA; 179 – ÎN TRATAMENT

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) continuă proiectul ,,Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!”, inaugurat în decembrie 2009. Proiectul are ca scop facilitarea comunicării dintre pacienţii seropozitivi, medici, psihologi şi asociaţii de profil.

A treia întâlnire cu pacienţii seropozitivi din anul 2013 are loc la Targoviste astăzi, 15 noiembrie 2013. Temele abordate în cadrul întâlnirii includ terapia infecţiei cu HIV, accesul la tratament, creşterea calităţii vieţii, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, egalitatea de şanse, integrarea în comunitate, protecţia socială şi oportunităţile de angajare.

În prezent, terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şansa unei vieţi normale, condiţia esenţială fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fără întreruperi. Respectarea schemei terapeutice şi accesul neîntrerupt la tratament sunt elementele cheie pentru creşterea speranţei de viaţă. Medici specialiști boli infecţioase și psihologi vor participa la întâlnire şi vor raspunde întrebărilor pacienţilor, astfel încât aceştia sa aibă informaţii corecte, să înţeleagă funcţionarea tratamentului pentru ca succesul terapiei să fie asigurat.

,,Proiectul are la bază nevoia pacienţilor de a avea acces, pe lângă tratament, la consiliere medicală şi psihologică. Pornind de la această nevoie organizăm întâlnirile alături de medici, psihologi şi reprezentanţi ai organizațiilor care sunt alături de pacienți. Tratamentul pentru infecția HIV este unul complex, de lungă durată, care poate duce la momente de descurajare, momente în care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem într-un spaţiu comun acele persoane extrem de importante în viaţa pacienţilor”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Tot în cadrul întâlnirii vor fi dezbătute și alte probleme de interes pentru pacienții seropozitivi: încadrarea în grad de handicap, protecția socială, accesul la pensia de invaliditate, integrarea profesională, accesul la servicii medicale altele decât cele de boli infecțioase, etc.

In Romania sunt inregistrati la 30 iunie 2013 un număr de 11.960 pacienti infectați cu HIV în viață, din care 10.261 în evidență activă, adică au trecut cel puțin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7.934 pacienti sub tratament antiretroviral. In anul 2012 au fost diagnosticate un numar de 754 cazuri noi, din care 51% s-au infectat pe care heterosexuala, 31% prin consum de droguri injectabile, 10% sunt barbati care fac sex cu alti barbati, restul pe alte cai.

In județul Dambovita datele statistice de la Compartimentul de Monitorizare a Infecției HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balș arată că la 31 decembrie 2012 erau înregistrați 201 pacienți în evidență activă, din care 179 în tratament antiretroviral.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial