25 aprilie 2024

Cum evitaţi accidentele pe drumurile acoperite cu polei sau zăpadă

www.mariusbuga.ro_images_01.2014_zapada10Alege viața! Respectați regulile de circulație!

Polițiștii le recomandă celor care pornesc la drum să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi de trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.

Este necesar ca șoferii să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Înainte de a pleca la drum, îndepărtați în întregime zăpada de pe autoturism. La frânare, zăpada lăsată necurățată pe plafon poate aluneca pe parbriz și vă poate bloca vizibilitatea.

Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea. Nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici măcar pentru câteva secunde.

Conducătorului auto îi revine obligația să verifice funcționarea sistemului de lumini și semnalizare, a instalației de climatizare, să mențină permanent curat parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului și remorcii.

Pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, la pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.

Pe porţiunile de drum acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie întrucât puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor!

Întotdeauna, trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar.

În cazul producerii unui accident de circulație soldat cu avarierea unui autovehicul sau cu alte pagube materiale ca urmare a nepăstrării unei distanțe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, șoferul va fi sancționat contravențional conform prevederilor O.U.G 195/2002.

În situația unui accident rutier soldat cu victime, răspunderea este penală.

Pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În afara de sancționarea cu amendă, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al autoturismului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Evitați transportul copiilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare ori neechipate corespunzător și nu-i lăsați să aștepte în interiorul mașinilor parcate.

Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

Evitați expunerea la frig, iar atunci când urmează să vă deplasați în spații deschise, purtați îmbrăcăminte adecvată zilelor de iarnă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial