29 martie 2024
Culturile agricole din Niculești, Corbii Mari și I. L. Caragiale, afectate de secetă

Culturile agricole din Niculești, Corbii Mari și I. L. Caragiale, afectate de secetă

cartoComunicat de presă

Efectele secetei pedologice sunt din ce în ce mai prezente și în județul Dâmbovița. În acest context, Prefectul județului Dâmbovița a emis astăzi primele trei ordine privind constituirea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole din localitățile Niculești, Corbii Mari și I. L. Caragiale. Comisiile sunt formate din reprezentanți ai Direcției de Agricultură Dâmbovița, ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Dâmbovița, ai ISU „Basarab I” Dâmbovița, precum și câte un reprezentant al UAT-urilor mai sus menționate.
Potrivit prevederilor art. 16 din Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020. Până la acest moment, 10 rapoarte operative au fost întocmite și transmise de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă privind pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică.
În urma deplasării în teren, comisia va întocmi procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole conform modelului prevăzut în Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, prin validarea, centralizarea și evaluarea datelor conținute în rapoartele operative întocmite la nivelul celor 3 Comitete Locale pentru Situații de Urgență, respectiv Niculești, Corbii Mari și I. L. Caragiale.
Reprezentantul Direcţiei Agricole judeţene Dâmbovița va întocmi astfel raportul centralizator privind calamităţile generate de seceta pedologică, pe care îl va transmite către Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea promovării și a finanțării acțiunilor și măsurilor urgente de intervenție în vederea înlăturării efectelor fenomenului de secetă pedologică la culturile agricole.
Solicităm pe această cale tuturor primarilor din județul Dâmbovița în calitate de președinți ai Comitetelor locale pentru situații de urgență, acolo unde efectele secetei au produs pagube, să popularizeze în rândul cetățenilor/fermierilor posibilitatea acordării despăgubirilor pentru culturile agricole.

Biroul de presă

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial