19 aprilie 2024
Cu sprijinul financiar al CJD, un nou obiectiv de investiții prinde viață la Săiți, în Republica Moldova

Cu sprijinul financiar al CJD, un nou obiectiv de investiții prinde viață la Săiți, în Republica Moldova

bloc-causeniCOMUNICAT DE PRESĂ

Cu sprijinul financiar al CJD, un nou obiectiv de investiții prinde viață la Săiți,

Căușeni (Republica Moldova)

La invitația președintelui Raionului Căușeni, Nicolae Gorban, o delegație a Consiliului Județean Dâmbovița, condusă de președintele Alexandru Oprea, a participat astăzi, 6 iunie 2019, la festivitatea de inaugurare a obiectivului de investiții „Reparație capitală a blocului I al Gimnaziului Săiți”, din Raionul Căușeni, Republica Moldova, și la o întâlnire cu reprezentanții autorităților administrației publice locale.

În baza bunelor relații de colaborare dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, stabilite prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa nr.295/24.10.2017 privind aprobarea înfrățirii Județului Dâmbovița cu Raionul Căușeni, în cursul anului trecut, prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr.286/20.11.2018, s-a aprobat acordul-cadru de finanțare a proiectului „Reparație capitală a blocului I al Gimnaziului Săiți, din localitatea Săiți, Raionul Căușeni“.

Valoarea totală a proiectului este de 979.209,41 lei, din care contribuția Consiliului Județean Dâmbovița este de 387.766,93 lei, iar contribuția Raionului Căușeni este de 591.442,48 lei.

Din delegația condusă de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, mai fac parte: consilierii județeni Ruxanda Dragomir, Cornelia Stan, Ileana-Cătălina Nicolaescu, Sache Neculaescu, Mihai Istrate, Gabriel Grozavu și Jean Popescu, inspectorul școlar general adjunct – Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Cristina Stroe, și reprezentanți ai aparatului propriu al instituției.

De asemenea, alături de reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița, la eveniment au mai participat Grigore Repeșciuc, deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, și Eugen Popescu, directorul director general Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.

Acordul de colaborare între Județul Dâmbovița și Raionul Căușeni, ale cărui baze au fost puse chiar de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2017, care reprezintă cadrul formal menit să susțină dezvoltarea de activități economice, sociale, cultural-educaționale – s-a concretizat astăzi prin finalizarea reabilitării instituției de învățământ mai-sus amintite, din localitatea Săiți, unitate de învățământ care numără în prezent peste 230 de elevi și în care actuala și viitoarele generații de elevi vor putea descoperi bucuria de a învăța.

Cu acest prilej, în cadrul festivităților organizate, președintele Raionului Căușeni, Nicolae Gorban, le-a urat bun venit reprezentanților județului Dâmbovița și le-a mulțumit pentru sprijinul financiar acordat de Consiliul Județean Dâmbovița în realizarea acestei investiții din localitatea Săiți: „Sunt bucuros și onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, de Sfânta Sărbătoare a Înălțării Domnului și de Hramul bisericii și localității.

Este o zi deosebită mai ales pentru ceea ce noi am reușit să facem pentru Săiți. Iată că în anul 2017, la 1 decembrie, împreună cu județul Dâmbovița am semnat un acord de cooperare, de înfrățire și iată că suntem astăzi, aici, pentru a culege roade. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a făcut cunoștință cu acest om minunat, care este Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dar și cu acești oameni buni la suflet, care sunt consilierii județeni dâmbovițeni, care au susținut această colaborare, această susținere între ambele unități administrativ-teritoriale de pe malul stâng și drept al Prutului.

Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături și au pus umărul la începerea acestui proiect de renovare a edificiului școlar gimnazial din satul Săiți. Sunt sigur că, până la data de 1 septembrie, lucrările vor fi terminate, clădirea putând fi data în folosință pentru anul școlar viitor. Este o zi importantă de întâlnire, o zi în care vom discuta poate și despre alte proiecte, colaborări, așa cum a fost și aceasta. Le mulțumesc încă o dată și mă înclin în fața tuturor celor care au făcut posibil acest lucru, prietenilor, fraților noștri din Consiliul Județean Dâmbovița – pentru banii pe care i-a acordat pentru acest proiect, celor care au contribuit la consolidarea relațiilor noastre”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a înmânat gazdelor o plachetă și o gravură care să simbolizeze de acum înainte relația de prietenie dintre Raionul Căușeni și Județul Dâmbovița, relație ce a făcut posibilă realizarea acestei investiții. Totodată, Alexandru Oprea a adresat felicitări conducerii Raionului Căușeni pentru finalizarea la termen a investiției, reafirmându-și susținerea pentru continuarea de proiecte comune: Mă bucur că mă aflu astăzi, în localitatea Săiți din Raionul Căușeni, pentru a participa un eveniment de suflet, ce are la bază o relație de prietenie solidă între regiunile noastre. De asemenea, mă bucur să pot transmite un sincer „La Mulți ani!” tuturor locuitorilor din Săiți, astăzi, de Ziua localității.

Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră și deosebit de mulțumit să pot vedea lucrările realizate, prin eforturile conjugate ale autorităților din Raionul Căușeni și din Județul Dâmbovița.

De fiecare dată când vin aici mă simt extrem de emoționat, iar senzația de „acasă” – pe care o am pe aceste meleaguri și printre dumneavoastră – mă copleșește, ca și căldura cu care ne întâmpinați.

Sunt însoțit, în această scurtă vizită, de câțiva dintre colegii mei – consilieri județeni, reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, doamna Cristina Stroe, dar și de câțiva reprezentanți ai presei locale.

Mă bucur că înfrățirea noastră dă roade frumoase, de care, de acum încolo, se vor bucura multe generații de elevi, că această investiție va dăinui, iar rezultatele ei se vor multiplica – prin intermediul unor elevi bine instruiți, cu care să ne mândrim. Tot ceea ce facem pentru copiii noștri este o investiție în viitorul nostru, ca popor, și vă asigur de întregul concurs al autorităților județene în orice astfel de proiecte!

În anul 2017, împreună cu domnul președinte Nicolae Gorban, participam, de Ziua Națională a României – 1 Decembrie, la evenimentul de semnare a Înțelegerii de Cooperare a Județului Dâmbovița cu Raionul Căușeni, acord menit să susțină dezvoltarea de activități comune în domeniile: economic, social și cultural-educațional. Ca element concret – eu, alături de colegii consilieri județeni și cei din aparatul propriu al instituției pe care o conduc, ne-am propus să sprijinim un obiectiv de investiții în Raionul Căușeni, cu fonduri de la Consiliul Județean Dâmbovița.

Iată că promisiunea făcută s-a concretizat astăzi prin finalizarea investiției din localitatea Săiți – „Reparație capitală a blocului I al Gimnaziului Săiți, din localitatea Săiți, Raionul Căușeni”, instituție de învățământ care numără în prezent aproximativ 250 de elevi și în care generații întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi și a învăța alături de alți copii.

Este foarte important să ne apropiem unii de ceilalți prin inițiative și acțiuni concrete. Consiliul Județean Dâmbovița a încheiat acorduri de înfrățire și cu Raioanele Ștefan Vodă și Ialoveni. De asemenea, mai multe unități administrativ-teritoriale din Dâmbovița au încheiat acorduri de înfrățire cu unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova, iar altele vor încheia în perioada următoare.

În fiecare an, copii din Republica Moldova, pe care îi întâmpinăm cu multă bucurie, vin în taberele organizate de Consiliul Județean Dâmbovița în zona montană Moroeni – Padina – Peștera.

Pentru Județul Dâmbovița este important să fim aproape de Căușeni, este important să întărim relațiile pe care le-am întemeiat.

Îl felicit pe domnul Președinte al raionului, Nicolae Gorban, și îi mulțumesc pentru căldura cu care ne întâmpină de fiecare dată când ajungem la Căușeni!

De asemenea, îi mulțumesc domnului director al acestei școli pentru implicarea și hotărârea de care a dat dovadă în ducerea la bun sfârșit a acestui proiect de reabilitare. Vreau să vă ofer, din partea Consiliului Județean Dâmbovița – un simbol al Târgoviștei, veche cetate de scaun a Țării Românești și, în prezent, capitala Județului Dâmbovița – care să amintească de relația de prietenie și respect pe care am dezvoltat-o în toți acești trei ani de cooperare.

Stimate cadre didactice, părinți, bunici și, nu în ultimul rând, dragi copii,care ați așteptat cu nerăbdare acest moment, vă urez să vă bucurați de spațiile primitoare, vesele și luminoase ale acestui lăcaș de cultură și educație!

Dragi copii,

Vă îndemn pe toți să veniți în acest loc, să deprindeți cât mai multe cunoștințe necesare următoarei etape din viața voastră !

V-am adus câteva materiale care să vă ajute în activitățile pe care le desfășurați.

Domnule Președinte Nicolae Gorban, vă asigur de tot sprijinul nostru în continuare și vă așteptăm, bucuroși, în Dâmbovița, de fiecare dată, cu idei și inițiative!

Vă mulțumim pentru invitație și pentru șansa de a participa la un proiect atât de frumos! Tuturor elevilor, care se vor bucura de lucrările desfășurate aici, le urez mult succes și realizări! Nu în ultimul rând, vă adresez „La mulți ani!” dumneavoastră, tuturor locuitorilor din Săiți, în această zi de sărbătoare!”

De asemenea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a oferit pachete cu rechizite celor 230 de elevi care învață în cadrul școlii Săiți. În cadrul acestei ceremonii primarul localității, Valeriu Musteață, a oferit celor doi președinți, Alexandru Oprea și Nicolae Gorban, scrisori de gratitudine, iar președintele Raionului Căușeni i-a oferit președintelui Consiliului Județean Dâmbovița o diplomă de noblețe.

În continuarea evenimentului, reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița au fost invitați să ia parte la o serie de momente festive, organizate cu prilejul Sărbătorii Hramului localității Săiți.

Programul vizitei delegației Consiliului Județean Dâmbovița a cuprins și participarea la slujba de Înălțarea Domnului, la Mănăstirea Sfintelor Femei Mironosițe Marta și Maria, precum și un scurt pelerinaj la Biserica Ștefan cel Mare și Sfânt, ridicată în imediata apropiere a mănăstirii.

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial