28 martie 2024

Consumul de alcool de la o vârstă tânără și obiceiul de a bea frecvent sau în cantități mari poate conduce la dependența de alcool și la deteriorarea gravă a sănătății

www.mariusbuga.ro_images_alcooliciCOMUNICAT DE PRESA

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, în parteneriat cu Societatea de Cruce Roşie Filiala Dâmboviţa, organizează în luna iulie 2017, campania cu titlul: “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”. Campania se desfășoară sub sloganul : “Nu lăsa alcoolul să-ți hotărască viitorul!”

Scopul campaniei este de a promova un comportament responsabil față de consumul de alcool prin informarea populației cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătății, vieții sociale și profesionale.

Mesajul cheie alcampaniei este: Alcoolul este cea mai răspândită substanță utilizată în scop de relaxare. Consumul de alcool de la o vârstă tânără și obiceiul de a bea frecvent sau în cantități mari poate conduce la dependența de alcool și la deteriorarea gravă a sănătății,a relațiilor personale și a carierei..

ConformOrganizațieiMondialeanătății,alcoolulestea3acauzădeboalășimoarteprematură. Dinpunctdevederealconsumuluitotaldealcool,Româniaocupăloculal3leaîntrețărileUniunii Europeneșiloculal2leadinpunctdevederealcantitățiidealcoolconsumate de o persoană cuoanumităocazie.Peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani. Cualte cuvinte,delaovârstătânără,româniiauobiceiuldeaconsumacantitățiexcesivedealcool,spre deosebire de majoritatea europenilor, care consumă constantcantitățimoderate dealcool. Adolescenții care încep să consume alcool înintea vârstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenți de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vârstei de 13 ani au risc de șapte ori mai mare de a deveni mari băutori și de a consuma cantități mari de alcool la fiecare ocazie. Tinerii care obișnuiesc să bea de la o vârstă timpurie sunt mai predispuși să consume și alte substanțe de abuz cum sunt tutunul sau drogurileilegale,sporindrisculconsecințelornegative.

Alcoolulesteunfactorderiscpentrumaimultde 200 deboli,întrecare:bolideficatșipancreas, uneletipuridecancer,diabet,bolicardiovasculare,obezitate,tulburăripsihice.Înfiecarean,alcooluleste responsabilpentrumaimultde3milioanededeceseșiunsfert,dindeceseleînrândultinerilorsub30ani. Consumuldealcoolîntimpulsarciniiseasociazăcumalformațiialefătuluișiscădereaperformanțelor intelectualealecopilului.Viațafamilială și relația cu prietenii pot fi profundafectate.Educațiacopiiloreste neglijată, iarpărintele alcoolic oferă un exemplunegativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinți dependenți de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni și ei dependenți de alcool. Viațaprofesională poateficompromisă,caurmareascăderiiperformanțelorlașcoalăsaulaloculdemuncă,aabandonării studiilorsau aconcedierii.Opersoanăcareconsumăalcoolînmodexcesivpoateaveaproblemegravecu legeașiestesupusărisculuidearănisauafirănitdealțiisauchiardeași pierde viața, ca urmare aaccidentelor.

DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB

DR.SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator programe

Dr. Aquilina Mesina

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial