29 martie 2024
Comunicat – PSD Dâmboviţa: “Pro România distribuie un pliant care induce în eroare electoratul”

Comunicat – PSD Dâmboviţa: “Pro România distribuie un pliant care induce în eroare electoratul”

Webp.net-resizeimage (1)PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa

Comunicat de presă

Organizaţia Judeţeană Dâmbovița a Partidului Social Democrat informează opinia publică în legătură cu următoarele: Militanții PSD au semnalat faptul că reprezentanții Pro Romania distribuie, la nivelul județului Dâmbovița, un pliant care include în cuprinsul său un model eronat al buletinului de vot ce urmează a fi folosit în alegerile prezidențiale din data de 10 noiembrie 2019, ceea ce este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului.

Denaturarea modelului de buletin de vot constă în aceea că ordinea partidelor politice înscrise pe materialul folosit de către PRO Romania nu corespunde cu cea stabilită de către Biroul Electoral Central. Astfel, singura poziție înscrisă pe pliantul distribuit de Pro România care corespunde celei stabilite de către Biroul Electoral Central este cea a propriului candidat.

Procedând de această manieră, Pro Romania încalcă dispozițiile art. 37 alin.2 din Legea 370/2004, potrivit cărora: ”Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept”, în sensul că alegătorul este indus în eroare, existând posibilitatea reală ca rezultatul votului să fie alterat, în condițiile în care se creează confuzie între ordinea candidaților stabilită de Biroul Electoral Central și cea înscrisă în pliantul distribuit de Pro Romania.

Campania electorală trebuie să aibă în vedere interesul alegătorului, care trebuie să primească ”informații corecte, astfel încât să –și poată exercita dreptul de vot în cunoștință de cauză” ( art.38 din Legea 370/2004), ori Partidul Pro Romania denaturează maniera corectă în care trebuie să se desfășoare campania electorală, prin prezentarea unor informații denaturate, de natură a altera voința reală a alegătorului în a-și exprima opțiunea la momentul exprimării votului.

Un alt element din care rezultă încercarea competitorului electoral Pro Romania de a influența dreptul alegătorului de a vota în mod liber, are în vedere și momentul în care a fost distribuit pliantul, respectiv în ultima săptămână de campanie, astfel încât realitatea deformată prezentată în pliant are șanse sporite de a rămâne în conștiința electoratului, de natură a-l pune în imposibilitatea de a alege în mod liber.

Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa s-a adresat cu o sesizare Biroului Electoral Județean nr. 16 Dâmbovița, solicitând interzicerea difuzării, cât și înlăturarea din spațiul public a materialului electoral distribuit și comandat de Pro România sub formă de pliant, realizat de într-un tiraj de 3.600.000 exemplare. Biroului Electoral Județean nr. 16 Dâmbovița a admis plângerea formulată de PSD Dâmbovița și a interzis distribuirea și folosirea pliantelor Pro România care încalcă prevederile legale.

Partidul Social Democrat Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial