19 aprilie 2024

Compania de Apă, replică la acuzațiile PNL

companiaaREPLICA LA “COMUNICATUL DE PRESA”, EMIS DE BIROUL PNL DAMBOVITA

Ne bucura interesul manifestat de filiala PNL Dambovita pentru investitiile pe care le preconizam la CATD prin proiectul regional “ Sprijin pentru pregătirea Aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare  a infrastructurii de apă și apă uzată  din județul Dâmbovița în perioada 2014 – 2020 ”finantat pe POIM, dorim insa sa facem cateva precizari dupa cum urmeaza:

Proiectul a fost semnat si demarat in luna Mai 2018, avand termen de depunere a Studiului de Fezabilitate varianta preliminara in August 2019 si varianta finala in Octombrie 2019, ambele termene fiind respectate. Investitia estimata  in preturi fixe,  este de aproximativ 318 mil Euro fara TVA si cuprinde 57 UAT-uri, peste 1400 km de retele apa/canal, 16 statii de epurare precum si 25 de gospodarii de apa. Lucrarile de executie sunt cuprinse in 19 de CL-uri (contracte de lucrari). Precizam faptul ca la finele anului 2019 Studiu de Fezabilitate a fost avansat catre AM-POIM din cadrul MFE, actualmente aflandu-se in evaluarea expertilor AM/BEI fiind intr-un stadiu avansat de analiza a indicatorilor tehnico-economici precum si a investitiilor si solutiilor tehnice aferente planului investitional. Precizam ca procedura de mediu a fost demarata in cursul lunii Iunie si avem incredere ca va fi si finalizata prin obtinerea Acordului de Mediu in termenul maxim de 90 de zile conform legislatiei in vigoare, pentru a putea permite semnarea Contractului de Finantare in cursul lunii Septembrie/Octombrie 2020.

 

Fata de Comunicatul Biroului PNL, NU ne este clara implicarea Companiei Nationale de Investitii si modalitatea prin care ar putea sa deblocheze proiectul la care face referire, tinand cont ca CNI nu este parte din contractul de finantare  semnat de CATD si MFE privind Sprijinul in Elaborarea Aplicatiei POIM pe de o parte, pe de alta parte termenele impuse de legislatia in vigoare atat cea de mediu, cat si cele pentru obtinerea avizeler precum si a CU-urilor, trebuiesc respectate de catre toate institutiile statului deci implicit si de CNI, doar daca CNI nu cunoaste vreo cale mai simpla, ocazie cu care le-am multumi daca ne-ar impartasi-o si noua. Din Contractul de finantare  semnat de CATD cu MFE, nu avem un termen de decadere asa cum este stipulat in Comunicatul PNL, atata ca intarzierea aprobarii Aplicatiei de Finatare ar proiecta finantarea investitiei in exercitul financiar urmator, respectiv POD. Referitor la penalitatea de 6 mil euro pretinsa in comunicatul PNL, din Contractul de finatare semnat de CATD cu MFE privind Sprijin in Elaborarea Aplicatiei de finantare POIM, nu exista absolut nicio clauza penala care sa faca referire la 6 mil sau la orice alta valoare privind intarzierea aprobarii Aplicatiei de Finatare . Am dori sa cunoastem si noi care este fundamentul legal si/sau procedural prin care in Comunicatul la care facem referire s-a vehiculat penalitatea de 6 mil, atata timp cat ea nu exista ca si clauza contractuala in Contractul de Finatare .

 

Fata de cele de mai sus CATD isi reitereaza cu hotarare angajamentul ca investitia care face obiectul Aplicatiei POIM sa fie finalizata si aprobata in cursul luni Septembrie/ Oct fiind una dintre primele 10 aplicatii de fintarea aprobata de catre Comisia Uniunii Europene pe axa 3.2 POIM pana la aceasta ora in Romania.

 

BIROUL DE PRESA AL COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial